PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcję bydła mięsnego dopasuj do warunków

Produkcję bydła mięsnego dopasuj do warunków
Produkcja bydła mięsnego w Polsce ma szansę rozwoju w najbliższych latach, fot.Ł.Chmielewski

Autor:

Dodano:

Tagi:

W ostatnim czasie można zaobserwować ożywione zainteresowanie produkcją bydła mięsnego, co jest wynikiem m.in. kiepskiej koniunktury w branży mleczarskiej.



Decydując się na rozpoczęcie działalności związanej z produkcją bydła mięsnego należy sobie odpowiedzieć na podstawowych kilka pytań m.in.: na jaki system produkcji chcemy się zdecydować, czy zamierzamy produkować bydło czystorasowe i czy chcemy bydło tylko chować, czy również hodować?

Należy również zorientować się w terenie w kwestii dostępności materiału opasowego/hodowlanego, możliwościach zbytu oraz cen, po jakich istnieje możliwość sprzedaży.

Przede wszystkim należy dopasować zwierzęta do posiadanych warunków, zarówno pod względem zaplecza paszowego, jak i posiadanych budynków inwentarskich. Należy mieć świadomość, że nie każda rasa sprawdzi się w określonych warunkach utrzymania. Nie oznacza to, że nie da się jej utrzymywać, ale może się okazać, że nie zostanie wykorzystany w pełni jej potencjał genetycznego.

Wady i zalety produkcji

Przed rozpoczęciem tego typu produkcji trzeba mocno przemyśleć wszystkie mocne i słabe strony w tej branży, aby mieć świadomość na jakiego rodzaju pracę się decydujemy.

Zdecydowaną zaletą produkcji bydła mięsnego jest mniejsza pracochłonność w porównaniu do produkcji mleka. Niższa jest również kapitałochłonność zarówno pod względem środków produkcji jak również samej organizacji gospodarstwa m.in. niższe są koszty budowy obiektów inwentarskich dla bydła mięsnego (za przykład może tu służyć utrzymywanie odpornych ras bydła mięsnego przebywających cały rok za zewnątrz, zapewniając im jedynie schronienie przed wiatrem).

Z kolei do podstawowych wad z całą pewnością można zaliczyć wolny obrót kapitału, wciąż relatywnie niską opłacalność (ceny ok. 20-30 proc. niższe od średnich UE) oraz małą skalę produkcji, która zmusza rolników do korzystania u usług pośredników, co w niektórych przypadkach zabiera sporą część zysku. Według danych przedstawianych przez prof. Wojciecha Ziętarę, za zdolne do rozwoju można uznać gospodarstwa utrzymujące 60 – 80 SD bydła przy rocznej sprzedaży ok. 34 ton żywca.

W warunkach polskich, z uwagi na postępującą redukcję stad bydła mlecznego, można tu upatrywać szansy na rozwój produkcji bydła mięsnego. Zamiast więc likwidować stado warto się zastanowić nad zmianą profilu produkcji, polegającą na krzyżowaniu krów mlecznych rasami mięsnymi, czyli tzw. krzyżowaniu towarowym, które docelowo można ukierunkować na krzyżowanie wypierające dla wybranej rasy. Jest to jedna z możliwych dróg zakładania stada bydła mięsnego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.217.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.