Ostatnia aukcja na giełdzie Global Dairy Trade z 18. maja br. zakończyła się niewielkim spadkiem. Była to już jednak trzecia z rzędu obniżka. Tym razem ogólny indeks giełdowy spadł o 0,2 proc.

Spadek ogólnego indeksu nie wywołał większych zmian w poszczególnych kategoriach produktów mleczarskich. Połowa dostępnych kategorii uległa obniżkom, z których największa dotyczyła masła (- 2,2 proc.). W drugiej połowie produktów mleczarskich, które zaliczyły wzrost, największa zmiana wystąpiła w przypadku laktozy (+ 1,6 proc.). Na ostatniej aukcji nieoferowana była maślanka w proszku i wciąż niedostępny jest indeks serwatki w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 21 140 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik niższy o ok. 1 tys. ton w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,1 proc.,
• Masło – spadek o 2,2 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,0 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,7 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,2 proc.