Aukcja z 20. października br. na giełdzie Global Dairy Trade, po raz trzeci z rzędu zakończyła się wzrostem notowań produktów mleczarskich. Tym razem ogólny indeks cenowy uległ podwyżce o 0,4 proc.
W wyniku ostatniej zmiany indeksu, notowania dostępnych produktów mleczarskich rozłożyły się po połowie. Najwyższym wzrostem notowań wykazały się masło (+ 3,3 proc.) oraz ser Cheddar (+ 3,0 proc.). Z kolei największy spadek dotknął po raz kolejny laktozy (- 8,0 proc.).
W notowaniach nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 34 648 t produktów mleczarskich, czyli niecałe 0,5 tys. t mniej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,5 proc.,
• Masło – wzrost o 3,3 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 3,0 proc.,
• Laktoza – spadek o 8,0 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,2 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,3 proc.
W ostatnim czasie zarówno na krajowym rynku mleka, jak i na globalnych giełdach obserwowana jest stabilizacja ze zdecydowaną tendencją wzrostową. Zdaniem analityków faza wzrostowa utrzyma się z pewnością do końca roku. Jednak dynamiczne zmiany na rynkach, wywołane choćby pandemią koronawirusa, nie pozwalają na przedstawienie prognoz długoterminowych.
Komentarze