Podczas aukcji z 19 kwietnia br. ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 3,6 proc., co stanowiło trzeci z rzędu spadek notowań po obniżce z 5 kwietnia (- 1,0 proc.). Jest to nieoczekiwana zmiana zważywszy na wzrost cen mleka w skupie, jak również ogólnie panujący trend wzrostu cen żywności.
Spadek ogólnego indeksu cenowego pociągnął za sobą obniżkę notowań wszystkich dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (- 4,4 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (- 4,2 proc.).
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 22 179 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 600 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,3 proc.,
• Masło – spadek o 3,7 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana.,
• Ser Cheddar – spadek o 2,4 proc.,
• Laktoza – spadek o 0,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku spadek o 4,2 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 4,4 proc.

Komentarze