PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prof. Kowalski: Śruta poekstrakcyjna rzepakowa lepsza dla krów mlecznych niż sojowa

Prof. Kowalski: Śruta poekstrakcyjna rzepakowa lepsza dla krów mlecznych niż sojowa Prof. Kowalski przekonywał do wyboru pasz rzepakowych jako głównego źródła białka w dawce pokarmowej krów mlecznych, fot.Ł. Ch.

Podczas II Ogólnokrajowej konferencji nt. śruty rzepakowej prof. Zygmunt M. Kowalski zachęcał producentów mleka do wykorzystania potencjału pasz białkowych pochodzących z rzepaku.



Przez ostatnie lata, to nastąpił znaczny wzrost wydajności mleka od krowy, wydawałoby się, że nie można by tego dokonać bez wysokobiałkowego komponentu dawki pokarmowej, jakim jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Okazuje się jednak, że da się ten składnik zastąpić z powodzeniem śrutą rzepakową, co więcej, jak przekonywał prof. Kowalski, jest to o wiele lepsze rozwiązanie.

- Moda na produkty mleczne bez GMO zainicjowała promocję pasz pochodzących z rzepaku – zauważa prof. Kowalski. Coraz większa liczba mleczarni wprowadzająca ten segment przetworów mlecznych na rynek, niejako wymusiła na producentach zastąpienie śruty sojowej śrutą rzepakową. Podawane przez wykładowcę argumenty zachęcały, aby decyzja o zmianie źródła białka wynikała z przekonania, a nie wyłącznie z reżimu nałożonego przez mleczarnię.

Zdaniem prof. Kowalskiego do dawki żywieniowej krowy mlecznej można wprowadzać bez obaw 4-5 kg pasz rzepakowych, jednak jak zaznaczał, musi to wynikać z bilansu dawki. Na podstawie przytoczonych przez eksperta badań i analiz, wprowadzenie tej ilości pasz rzepakowych do dawki pokarmowej krów mlecznych, nie wpływa na ograniczenie produkcji mleka, ani na pogorszenie parametrów zdrowotnych.

Wyższość śruty poekstrakcyjnej rzepakowej nad sojową, zdaniem prof. Kowalskiego wynika m.in. z wyższej zawartości metioniny, która stanowi jeden z aminokwasów limitujących w produkcji mleka. Dodatkowo, w śrucie rzepakowej, w przeliczeniu na kilogram białka, znajduje się więcej białka nierozkładanego w żwaczu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Roman 2018-12-14 16:06:49
    Profesor Kowalski - wielki autorytet i wiedza niezależna
  • sggw 2018-12-13 13:49:24
    ma prof. rację a kim jest pan parody i kto mu płaci ??? za te brednie, chyba razem z panem karolem w jednej paszowej korporacji pracują, krowę widzieli na zdjęciu w atlasie w d....byli gó... widzieli i g.... wiedzą
  • Parody 2018-12-12 15:07:24
    Kto mu za to zapłacił?
  • KAROL 2018-12-12 14:54:12
    Nie mogę słuchać już tej cebuli który za parę złotych powie dokładnie to co plecach chcę.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.109.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.