PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

PZHiPBM szkoli hodowców i producentów żywca wołowego

Autor:

Dodano:

Tagi:

Tegoroczną edycję szkoleń dla hodowców realizowanych pod hasłem „Hoduj z głową – szkolenia dla hodowców i producentów żywca wołowego” Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego realizuje aż w 16 lokalizacjach.



Jedno ze szkoleń odbyło się 20 marca w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym MODR, Oddział Poświętne. W spotkaniu uczestniczyli członkowie PZHiPBM, niezrzeszeni hodowcy i producenci żywca wołowego.

Na wstępie Prezes PZHiPBM Jacek Zarzecki mówił o aktualnej sytuacji w branży po zaistniałej w ostatnim czasie kryzysowej sytuacji w sektorze mięsnym. Prezes przedstawił również działania podejmowane przez PZHiPBM, mające na celu poprawę wizerunku polskiego sektora mięsnego.

- Naszym zadaniem jest nie tylko przeciwdziałanie zaistniałemu kryzysowi, ale również pokazanie konsumentom, że jesteśmy transparentni i podejmujemy działania mające na celu wyeliminowanie takich nielegalnych praktyk, bo to właśnie konsumenci decydują o tym, czy wołowina jest kupowana i spożywana – mówił Jacek Zarzecki.

W tej sprawie głos zabrał również obecny na spotkaniu Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego – Jerzy Wierzbicki.

- Unia Europejska nie akceptuje programów, które mają zwiększyć produkcję. Postawiliśmy więc na strategię mającą na celu zwiększenie rentowności produkcji poprzez zwiększenie ceny i obniżenie kosztów produkcji. Wpisuje się w to program wsparcia do zakupu buhajów hodowlanych w ramach pomocy de minimis –informował Jerzy Wierzbicki.

W dalszej części spotkania prof. Zenon Nogalski z Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego w Olsztynie przedstawił czynniki warunkujące produkcję wysokogatunkowej wołowiny kulinarnej. Ciekawą propozycją było opasanie razówek, które oprócz wartości rzeźnej stanowią również źródło cieląt do dalszego opasu.

Na szkoleniu nie mogło zabraknąć tematu związanego z żywieniem bydła mięsnego, który zaprezentował dr Andrzej Łozicki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wykładowca podkreślał, że dawka pokarmowa musi być zróżnicowana w zależności od rasy oraz fazy opasu bydła.

Z kolei dr Marcin Gołębiewski również z SGGW w Warszawie omówił zasady tworzenia grup producenckich w środowisku hodowców i producentów bydła mięsnego.

Na spotkanie przybyli również przedstawiciele regionalnych Biur Wsparcia Inwestycyjnego ARIMR, przedstawiając możliwości pozyskania środków finansowych z PROW na rozwój hodowli i produkcji bydła mięsnego w 2019 roku.

Na zakończenie spotkania przeprowadzono degustację potraw sporządzonych na bazie kulinarnego mięsa wołowego. Zarówno część szkoleniową jak też degustację sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.231.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.