Notowania produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade nieprzerwanie rosną od listopada 2020 r. Na ostatniej aukcji GDT z 2 marca br. notowania wzrosły po raz piąty w tym roku i jednocześnie ósmy raz z rzędu. Tym razem ogólny indeks giełdowy zwiększył się o rekordowe 15 proc.

Dwucyfrowy wzrost ogólnego indeksu cenowego spowodował podwyżki w większości dostępnych kategori produktów mleczarskich. Największy, rekordowy wzrost wystąpił w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 21 proc.) oraz masła (+ 13,7 proc.). Spadek o symbolicznej wartości odnotowano jedynie w przypadku maślanki w proszku (- 0,3 proc.).

W ofercie nadal niedostępna jest serwatka w proszku. Tego dnia sprzedano łącznie 28 554 t produktów mleczarskich, czyli niemal 1,5 tys. ton mniej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 7,4 proc.,
• Masło – wzrost o 13,7 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 0,3 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,3 proc.,
• Laktoza – wzrost o 4,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,5 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 21 proc.

Wyższy poziom indeksu cenowego produktów mleczarskich ostatni raz odnotowano na aukcji 4 marca 2014 roku, czyli dokładnie 7 lat temu.

Płody rolne możesz sprzedać zamieszczając ogłoszenie na gieldarolna.pl