PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Resort rolnictwa planuje wzmocnić polski rynek wołowiny

Resort rolnictwa planuje wzmocnić polski rynek wołowiny
Fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/ www.gov.pl/web/rolnictwo

Całodobowy monitoring w rzeźniach, uszczelniony system identyfikacji bydła oraz wykorzystanie nowych technologii do zbierania i gromadzenia informacji o zwierzętach - m.in. nad takimi rozwiązaniami pracuje resort rolnictwa, by wzmocnić hodowców i producentów wołowiny.



Minister rolnictwa podkreślił na wtorkowej konferencji prasowej wraz z przedstawicielami producentów, hodowców i przetwórców wołowiny, że w Europie ceny wołowiny spadają. Przyznał, że szczególnie dotknęło to Polskę.

Niedawno prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki informował, że ceny bydła, licząc rok do roku, spadły w kraju o ok. 15 proc., co jest wynikiem zastoju na rynku europejskim, gdzie eksportowane jest ponad 80 proc. polskiej wołowiny. Polska jest szóstym producentem wołowiny w UE i drugim w Europie eksporterem (po Irlandii). W 2018 r. Polska wyeksportowała ok. 490 tys. ton produktów wołowych, głownie mięsa schłodzonego. Głównymi odbiorcami są kraje UE, w tym Włochy, Niemcy, Hiszpania, Holandia. Wartość eksportu - to ok. 1,7 mld euro.

Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że zagrożeniem dla polskich producentów może być umowa handlowa między Unią a krajami Ameryki Południowej. Tzw. kraje Mercosur zainteresowane są głównie eksportem żywności na unijny rynek. Minister podkreślił, że Polska jest przeciwna tej umowie. Zdaniem rządu może ona zagrozić nie tylko polskiej hodowli mięsa wołowego, ale także hodowli drobiu, czy produkcji bioetanolu. Dodał, że Polska domaga się od KE informacji, jak umowa z Mercosur może wpłynąć na rynek europejski, w tym polski.

Ardanowski wyjaśnił, że po rozmowach z branżą zostały podjęte, bądź będą podjęte działania, które mają "uregulować opłacalność wołowiny" w Polsce. - Produkcja wysokiej jakości kulinarnej wołowiny może być polską specjalnością i szansą - przekonywał. Dodawał, że mamy korzystne warunki klimatyczne, duże ilości użytków zielonych, a produkcja wołowiny "może być stosunkowo łatwa do uruchomienia i być naszą siłą eksportową".

Minister zapowiedział, że od przyszłego roku ma wystartować m.in. program "krowa plus". - Od przyszłego roku wprowadzamy wsparcie finansowe dla zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu. Również dla bydła mięsnego - zapewnił.

Szef resortu rolnictwa poinformował ponadto, że trwają prace nad zmianą ustawy o weterynarii, która wprowadzi postulowane przez branżę rozwiązania wzmacniające nadzór nad polskimi ubojniami. Ministerstwo wyjaśniło, że chodzi m.in. o całodobowy monitoring w rzeźniach.

Resort pracuje również nad zmianami dotyczącymi paszportów oraz kolczyków identyfikacyjnych bydła. Ma to wzmocnić nadzór nad ubojem oraz ochroną dobrostanu zwierząt rzeźnych. Określony ma zostać m.in. termin, w którym kolczyki i paszport muszą być zniszczone lub unieważnione po uboju. Powiatowi lekarze weterynarii mieliby też przejąć od wojewódzkich lekarzy weterynarii część zadań związanych z nadzorem nad ilością i obrotem stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych.

MRiRW dodało w komunikacie, że trwają prace nad systemem stosowania biosensorów, który w połączeniu z technologią blockchain ma zapewnić pełną kontrolę nad zwierzęciem od urodzenia do uboju. Ma to wyeliminować próby fałszowania żywności oraz zwiększyć wiarygodność i wizerunek polskiego mięsa na rynku. Biosensory zbierałyby informacje na temat pochodzenia zwierząt, wieku, ich zdrowotności oraz stosowanej diety. System oparty na technologii Blockchain pozwolić ma zniwelować ryzyko dopuszczania do uboju zwierząt niespełniających wysokich standardów.

Ardanowski poinformował, że na początek biosensory miałby być testowane w gospodarstwach należących do KOWR (Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa). Dodał, że docelowo do takiego sytemu hodowcy i przetwórcy bydła wołowego przystępowaliby dobrowolnie.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • Historia rynku 2019-07-30 13:26:59
    No o co chodzi ? W 1960 roku żywiec z krowy był dwa razy tańszy od wiprzowiny. Jałowka to było 07, świni. I do tego wracamy .
  • nowo- mowa 2019-07-30 13:03:52
    Co top znaczy : wzmocnić polski rynek wołowiny ? Taka nowo- mowa , czyli to samo co pierdu - pierdu ?
    • co to jest rynek 2019-07-30 13:24:38
      Rynek jest instytucją, która umożliwia zawarcie transakcji między sprzedającym a kupującym. Każdy rynek ma określoną strukturę. Strukturę tę tworzą kupujący i sprzedający, którzy mogą być partnerami równorzędnymi lub też narzucać sobie nawzajem różne warunki, zależnie od “siły”, jaką dysponują.
  • Max Kolonko 2019-07-24 11:26:39
    "Planują", to trzeba robić, i to szybko, cena wołowiny to śmiech, asf idzie coraz bardziej na zachód... Wymyślanie jakichś śmiesznych dofinansowań, zamiast zająć się sprawami naprawdę ważnymi dla rolników...
    • do "najmondrzejszygo" 2019-07-24 16:04:48
      Podaj trzy ważne działania , które wg. Ciebie są tymi których oczekujesz . Rozwiń się w swojej wyobraźni. Bo jeśli tego nie zrobisz , to jesteś "taki zwyczajny chłop" jak ci "najmondrzejsi co " wiedzom lepi od innych" (a skąd wiedzą ? No bo są "mondrzejsi" ).
  • karol 32 2019-07-24 10:51:52
    Panowie Działacze :) wielka prośba, mniej słów więcej działania. Wołowina wołowinie nie równa, jakość można uzyskać ale tylko z bydła mięsnego a nie odpadów produkcji mleka zwanego "mięsem wołowym". Rynek krajowy poszukuje dobrej wołowiny, a Panowie wydajecie pieniądze hodowców i rządowe, na promocję mięsa z bydła mlecznego w dalekich krajach. Warto postawić na promocję jakości ale najpierw w Polsce zanim zaleje nas wołowina z Ameryki południowej, kasując polskie hodowle bydła mięsnego. Polski konsument powinien dokonać świadomego wyboru pomiędzy wołowiną kulinarną a jej tańszym zamiennikiem jakim jest mięso wołowe.
    • rolnik pl 2019-07-24 18:27:05
      zapewne mleczarze nie będą z tego zadowoleni ale co racja to racja

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.142.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.