Robot udojowy jest z jednej strony najdroższym systemem udojowym, a z drugiej najwygodniejszym dla hodowcy i w pewnym sensie dla zwierząt. Roboty zyskują coraz więcej zwolenników wśród producentów mleka, także polskich.
Do niewątpliwych zalet robota udojowego trzeba zaliczyć możliwość doju ćwiartkowego, co eliminuje zjawisko pustodoju, który jest jedną z przyczyn występowania mastitis. Różnice w długości czasu doju pomiędzy poszczególnymi ćwiartkami mogą dochodzić nawet do dwóch minut, czego nie jesteśmy w stanie skontrolować podczas doju konwencjonalnego.
Dużym plusem jest wolność wyboru. Każda krowa w zależności od wydajności i cech osobniczych może indywidualnie dostosować optymalną porę doju. Początkowy okres przyzwyczajania do robota może wywoływać u zwierząt stres, jednak w późniejszym czasie rutynowy przebieg doju stwarza dla krów korzystne warunki. Nie są one narażone na zmienne nastroje obsługi, szczególnie jeśli są to pracownicy najemni.
Producenci obecnie prześcigają się w oferowanych rozwiązaniach. W zależności od potrzeby klient może wybrać robota obsługującego jedno lub więcej stanowisk. Roboty udojowe obsługują również dojarnie karuzelowe. W przypadku tego systemu występują również odrębne roboty wykonujące dipping poudojowy.
Komentarze