PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rośnie znaczenie krajowych źródeł białka w żywieniu bydła

Rośnie znaczenie krajowych źródeł białka w żywieniu bydła W żywieniu bydła należy zwiększać udział produktów opartych na krajowych surowcach białkowych,fot.Agrolok

Na temat bezpieczeństwa białkowego w żywieniu zwierząt dyskutowano na Konferencji w Ciechanowcu.



Na Konferencji zorganizowanej przez firmę Agrolok we współpracy z firmą Ewrol poruszano zagadnienia związane z nowoczesnym żywieniem bydła mlecznego przy wykorzystaniu rodzimych zasobów paszowych, co według organizatorów stanowi odpowiedź na aktualne potrzeby rynku.

Zdaniem ekspertów podstawowym surowcem białkowym, który należy dobrze wykorzystać w żywieniu bydła jest rzepak, tym bardziej, że jego podaż na rynek stale wzrasta. W następnej kolejności należy wziąć pod uwagę rośliny strączkowe oraz krajową soję.

Zdaniem Karola Krajewskiego, przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, konieczne jest wzmocnienie znaczenia krajowych źródeł białka, na co ma wpłynąć ograniczenie importowanego białka paszowego w ciągu najbliższych dwóch lat.

Podczas spotkania podkreślano znaczenie technologii uszlachetniania białka, dokonywanej w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR). Jest to kilkuetapowy proces obróbki surowca (soja, rzepak) w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze i w atmosferze pary wodnej. Głównym celem tego procesu jest wyeliminowanie czynników antyżywieniowych, które ograniczają wartościowość paszy dla zwierząt. Taki sposób uszlachetniania pozwala równocześnie na uzyskanie wysokiej przyswajalności białka, węglowodanów i tłuszczu.

Wśród dodatków niezbędnych w prowadzeniu efektywnej produkcji mleka wskazywano m.in. na tłuszcz. Eksperci Ewrol obalili mit, że tłuszcz jest niebezpieczny dla bydła, udowadniając, że tłuszcz nie jest bardziej niebezpieczny niż białko czy węglowodany. Podkreślano również, że podobnie jak istnieją różne rodzaje białka, tak istnieją różne rodzaje tłuszczu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Bz 2019-02-28 14:54:02
    W żywieniu bydła uszlachetnianie białka nie ma sensu co innego u świń. Słowa profesora. Jakis czas temu był artykuł. Art. Sponsor.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.122.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.