PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Różne oblicza ketozy

Różne oblicza ketozy

Autor:

Dodano:

Tagi:

Ketoza jest najpopularniejszą chorobą metaboliczną krów z wysoką wydajnością mleczną – co pozwala na nazwanie tego schorzenia chorobą zawodową krów wysokowydajnych – mówi prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.



Istnieje wiele form - obrazów, występowania ketozy w stadach krów mlecznych. Spośród nich wyróżnia się ketozę pierwotną oraz wtórną, będącą następstwem innych chorób, jak: mastitis, zatrzymanie łożyska czy przemieszczenie trawieńca.

Ketoza może występować w dwóch formach, klinicznej u ok. 2-15 proc. krów oraz subklinicznej – znacznie trudniejszej w diagnozie, gdyż brak jest widocznych objawów zewnętrznych, która dotyka, aż 40-60 proc. wysokoprodukcyjnych krów mlecznych.

Według mechanizmu powstawania ketozy pierwotnej, można ją podzielić na trzy typy. Błędy żywieniowe popełnione w okresie zasuszenia powodujące zbyt duże otłuszczenie krów w momencie ocielenia, mogą prowadzić do wystąpienia ketozy typu II, która pojawia się tuż po ocieleniu, a nawet tuż przed porodem.

- Przyczyną występowania ketozy poza nadmiernym otłuszczeniem jest również niedożywienie energetyczne krów po ocieleniu, mówimy wtedy o ketozie typu I. Jest to stosunkowo mało szkodliwy typ tego schorzenia, gdyż zwierzęta łatwo jest z niego wyprowadzić zmieniając żywienie, oczywiście jeżeli reakcja będzie wręcz natychmiastowa. Ten typ ketozy występuje najczęściej pomiędzy 3 i 6 tygodniem laktacji – tłumaczy prof. Kowalski.

Kolejny typ ketozy – III jest, w odróżnieniu od poprzednich dwóch „metabolicznych” typów, następstwem skarmiania pasz ketogennych m.in. zepsutych kiszonek czy buraków. Jednak tą formę obserwuje się coraz rzadziej.

- Punktem wyjścia prewencji ketozy jest jej diagnoza u poszczególnych sztuk, a także poziom jej występowania w stadzie. Najczęściej podstawą diagnozy, jak również metodą najdokładniejszą jest oznaczenie stężenia ciał ketonowych we krwi. Wiarygodne jest również ich oznaczenie w mleku co oferuje PFHBiPM w ramach kontroli użytkowości mlecznej – dodaje prof. Kowalski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.235.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array