PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ryzyko wzrasta wraz z postępem

Autor:

Dodano:

Tagi:

Na ryzyko występowania schorzenia zwanego kwasicą żwacza w stadach krów wysoko wydajnych mają wpływ 3 rodzaje postępu – mówi dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny.



Genetyka naszych zwierząt jest pierwszym z nich bo każde pokolenie to z założenia coraz lepsze zwierzęta – bardziej wydajne. Skoro bardziej wydajne to musi więcej zjeść. Wraz ze wzrostem wydajności jednak nie wzrasta pobranie paszy. Jest to sygnał do podawania większych ilości pasz treściwych, z którymi nie wolno przesadzić mając na uwadze ryzyko kwasicy żwacza.

Drugim postępem hodowli jest kolejna genetyka, ale jest to już genetyka roślin pastewnych. Przede wszystkim kukurydzy i produkowanej z niej kiszonki, stanowiącej źródło energii dla krów. Energia z kiszonki z kukurydzy ewoluuje w ostatnich latach i oprócz zawartej w ziarniakach skrobi, wykorzystuje się fizjologię krów – przeżuwaczy do maksymalnego wykorzystania tejże energii również z części wegetatywnej rośliny przez poprawienie jej strawności.

Kolejnym etapem postępu w hodowli krów mlecznych jest technika. Jeszcze kilka lat temu technologia zbioru kukurydzy na kiszonkę znacznie odbiegała od dzisiejszej. Mianowicie chodzi tu o rozdrobnienie roślin. Duże rozdrobnienie kukurydzy to jednak brak struktury. Nie należy doszukiwać się struktury w kiszonce z kukurydzy, a jedynie dodać inny komponent do dawki, który uzupełni ją w potrzebny do przeżuwania poziom włókna strukturalnego.

Oprócz wymienionych powodów zwiększających ryzyko występowania zakwaszenia dochodzi jeszcze aspekt polityczny, a mianowicie kwotowanie produkcji mleka oraz pożądane przez rynek spożywczy coraz chudsze mleko. Jeśli rolnik w roku referencyjnym oddawał mleko o zawartości 4 proc. tłuszczu, a na dzień dzisiejszy zawartość tego składnika ma na poziomie 3,6 proc. to ilość mleka jaką może sprzedać jest wyższa niż przyznana mu kwota.

Można dodać do dawki nieco więcej paszy treściwej niż wymaga tego zapotrzebowanie krowy i utrzymywać lekkie zakwaszenie żwacza by mieć niższą zawartość tłuszczu w mleku. Jednocześnie jest to jednak przestroga dla zbyt chytrych by nie przesadzać z tym dodatkiem, gdyż granica tu jest bardzo cienka i łatwo można doprowadzić do prawdziwego tąpnięcia w zawartości tłuszczu w mleku i nie będzie to spadek z 4,2 proc. na 4,0 proc., a spadek z 4,2 na 3,2 proc. tłuszczu – przestrzega dr Lach.   


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.142.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.