PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

SARA – kwasica, której nie widać

SARA – kwasica, której nie widać

Autor:

Dodano:

Tagi:

Subkliniczna kwasica żwacza (ang. SARA) jest schorzeniem metabolicznym krów mlecznych przebiegającym bez zewnętrznych objawów.



O samej kwasicy żwacza jak i jej postaci podklinicznej słyszał każdy hodowca krów mlecznych, nadal jest ona jednak problemem w polskich stadach występując w nich z różnym nasileniem. Największym problemem jest właśnie jej postać subkliniczna – ukryta, gdyż jej wystąpienie nie daje objawów zewnętrznych.

- O subklinicznej kwasicy żwacza mówimy wtedy gdy pH jego treści spada poniżej 5,6 na okres dłuższy niż 3 godziny w ciągu doby – wyjaśnia prof. Włodzimierz Nowak z UP w Poznaniu.

Niskie pH treści żwacza negatywnie wpływa na wiele mechanizmów układu pokarmowego przeżuwaczy. Przede wszystkim obniża się strawność pasz objętościowych, obumierają mikroorganizmy znajdujące się w żwaczu co powoduje niższą produkcyjność tych zwierząt. Kwasica żwacza jest ściśle powiązana z występowaniem kulawizn w stadzie oraz zdrowotnością wymion.

Wszystkie wymienione wyżej elementy są powiązane ze znacznymi stratami finansowymi gospodarstwa, związane jest to zarówno z obniżeniem zdrowotności, spadkiem produkcji, czy pogorszeniem rozrodu, a także częstymi wizytami lekarza weterynarii. Co najgorsze w przypadku subklinicznej kwasicy – straty są ogromne, a my o nich zupełnie nic nie wiemy.

- Główną przyczyną subklinicznej kwasicy w polskich stadach krów mlecznych, u sztuk w pierwszych 3-4 tygodniach po wycieleniu jest nadmiar węglowodanów niestrukturalnych, czyli głównie skrobi. Powodem wystąpienia owego problemu jest próba pokrycia wysokiego zapotrzebowania energetycznego w tym okresie w najprostszy sposób – przez dodatek znacznych ilości pasz treściwych – tłumaczy prof. Nowak.

- Nie tędy jednak droga. Nie tak powinniśmy żywić krowy mleczne. Drugi termin wystąpienia tego schorzenia to od 10 do 20 tygodnia po wycieleniu. Głównym powodem tej sytuacji jest relatywnie duże pobranie suchej masy, a małe wydzielanie śliny, czyli naturalnego buforu. Jednak obserwując polskie stada jest to mniejszy problem, a większy zdecydowanie stanowi wczesna subkliniczna kwasica żwacza – dodaje.

Przypadek niskiego wydzielania śliny przez krowy mleczne jest ściśle powiązany ze strukturą fizyczną dawki pokarmowej. W tym punkcie należy zwrócić uwagę na dwa aspekty które decydują o strukturalności. Mianowicie z jednej strony jest to skład chemiczny pasz, zawartość skrobi, czy poszczególnych frakcji włókna (ADF,NDF), czyli to co można oceniać – optymalizować i jest możliwe do zbadania w laboratorium, z drugiej zaś jest sama postać fizyczna, czyli struktura dawki.

Problematyka subklinicznej postaci kwasicy żwacza była jednym z głównych zagadnień poruszonych przez naukowców z polskich Uniwersytetów Rolniczych podczas Podlaskiego Forum Bydła w Piątnicy.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.207.247.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.