PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sianokosy w deszczu – co radzą eksperci?

Sianokosy w deszczu – co radzą eksperci?
Zbiory zielonek w tym sezonie utrudnia pogoda, fot. mat.prasowe

Zielone żniwa w tym roku są wyjątkowo trudne ze względu na kapryśną pogodę. Deszcze opóźniają zbiory i zagrażają jakości pozyskanej paszy. Jak więc dostosować się do tych trudnych warunków?



Deszczowa pogoda podczas zbiorów traw nasuwa wiele pytań: kosić, czy czekać na lepszą pogodę? A co jak będzie padać? Jak radzić sobie ze zwiększoną ilością włókna w materiale?

- Przygotowywanie kiszonek z traw to zawsze bardzo wymagające zadanie. Najczęściej ruń nie jest wyrównana, różne gatunki traw znajdują się w różnych fazach wegetacji, a do tego wstrzelić się ze zbiorem, zwłaszcza w tym nieprzewidywalnym, opóźnionym przez warunki pogodowe sezonie jest trudno – mówi Hanna Nowak, specjalista ds. żywienia zwierząt w Corteva Agriscience.

Jak zauważa ekspertka, nadmiar wody sprawia, że wjazd ciężkim sprzętem w użytki zielone powoduje ich degradację. Koleiny powstałe podczas zbiorów często pozostaną przez cały sezon, ubite ślady powodują problem z odbiciem darni w tym miejscu. Dodatkowo, zielonka zabrudzona ziemią jest mniej strawna i słabiej pobierana przez zwierzęta, ponieważ fermentacja w kierunku kwasu mlekowego jest utrudniona i często idzie w kierunku kwasu masłowego.

Kosić czy czekać na lepszą pogodę?

- To najczęściej zadawane pytanie w ostatnich tygodniach. Jeśli zapasy w gospodarstwie na to pozwalają to warto zaczekać na bardziej korzystne warunki pogodowe. Trzeba jednak pamiętać, że trawa, która zostanie zebrana w późniejszej fazie wegetacji, będzie zawierała więcej włókna, doskonałego do budowania struktury paszy, ale wpływającego na obniżenie jej strawności. Ze zwiększoną ilością włókna w roślinach ze względu na opóźnienie zbiorów możemy sobie poradzić poprzez podniesienie strawności kiszonki stosując inokulant, który poprowadzi odpowiednio fermentację i utrzyma stabilność kiszonki w warunkach tlenowych. W efekcie energia zawarta we włóknie będzie w większym stopniu wykorzystana -mówi Hanna Nowak.

- Jeśli czekać nie możemy, ponieważ zapasy kiszonek znikają w mgnieniu oka, czekamy na okno pogodowe (choćby 1-2 dni suchej pogody bez deszczu). W godzinach południowych ścinamy trawę, przetrząsamy i następnego dnia po zejściu rosy zbieramy do silosu, pryzmy, rękawa lub balotu, w zależności od wybranego systemu magazynowania. Do przygotowania takiej kiszonki polecamy Pioneer® 11G22 Rapid React™, który w 7-10 dni sprawi, że kiszonka będzie gotowa do skarmiania – dodaje ekspertka.

A co jeśli zacznie padać?

- Wybraliśmy dzień, ścięta trawa leży na pokosie i nagle przychodzi ulewa… To najczarniejszy scenariusz, jaki możemy sobie wyobrazić, a co gorsze z powodu wysokiej wilgotności nic nie schnie – zauważa Hanna Nowak.

Według ekspertki taki pokos należy przetrząsnąć i zebrać jak najszybciej, gdy tylko przestanie padać. Pozostawiony na pokosie bardzo szybko rozpocznie niewłaściwe z punktu żywienia zwierząt procesy fermentacyjne, tracąc energię w postaci podniesionej temperatury materiału, a utratę białka zauważymy w postaci specyficznego zapachu. Można temu zaradzić skracając do minimum czas pozostawienia materiału na pokosie i do dodając do niego inokulant, który poradzi sobie z mokrymi trawami. Tego typu zakiszacze, wykorzystujące specjalnie wyselekcjonowane bakterie homofermentatywne kwasu mlekowego, doskonale prowadzą fermentacje zapewniając ochronę cennych wartości odżywczych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.98.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.