Na Global Dairy Trade, internetowej platformie sprzedaży produktów mlecznych należnej do Fonterry, nastąpiło tąpnięcie. Indeks GDT stracił podczas dzisiejszej (7.11.2017 r) aukcji aż 3.5 proc. wartości w stosunku do ostatniego notowania (17.10.2017 r.).

Cztery produkty straciły na wartości, podrożały natomiast trzy. 

Straty zanotowano w przypadku:

  • Pełnego mleka w proszku o 5,5 proc.
  • Kazeiny podpuszczkowej o 4 proc.
  • Masła o 3,6 proc.
  • Sera Cheddar o 2,8 proc.

Wzrosły natomiast ceny:

  • Maślanki w proszku o 7,2 proc.
  • Odtłuszczonego mleka w proszku o 1,2 proc.
  • Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 0,5 proc.

Laktoza nie była oferowana podczas opisywanej sesji GDT.

Silny wzrost ceny maślanki w proszku

Najsilniejszy wzrost (o 7,2 proc.) dotyczył maślanki w proszku. Ceny tego produktu wahają się od dłuższego czasu. Obniżki z jakimi mamy do czynienia od początku roku, wielu analityków łączy ze zwyżkami cen masła. W ostatnim czasie, najwyższa cena maślanki w proszku sięgnęła w grudniu 2016 poziomu 2 874 dol./t, natomiast podczas aktualnej sesji było to jedynie 1 931 dol./t.