PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Skok na główkę do pustego basenu - mit syntetycznego mięsa

Skok na główkę do pustego basenu - mit syntetycznego mięsa
#HodowcyRazem: Na wytworzenie sztucznego mięsa na pierwszego hamburgera zużyto około 50 litrów surowicy, co według szacunków wymagało zebrania krwi od 91 do 333 płodów bydlęcych, fot. Shutterstock

Mięso syntetyczne przez niektórych przedstawiane jest jako rozwiązanie tzw. paradoksu mięsa (ang. meat paradox). Ponadto promowane jest jako produkt powstający bez cierpienia zwierząt, nieobciążający planety oraz posiadający wszelkie cechy mięsa naturalnego. Jednak, jak podkreślają autorzy inicjatywy #HodowcyRazem, warto przyjrzeć się co na ten temat mówi nauka.



Prezentacja pierwszego produktu z hodowli komórkowej miała miejsce w 2013 r. Pomimo gigantycznego kosztu jego produkcji wydawało się, że właśnie połączono niemożliwe dotychczas do pogodzenia elementy: ograniczenie utrzymywania i zabijania zwierząt z wyżywieniem rosnącej liczby ludności na świecie, że rozwiązanie tzw. paradoksu mięsa (ang. meat paradox), czyli obiekcji etycznych przy jednoczesnej chęci jedzenia mięsa, jest na wyciągnięcie ręki, jak zaznaczają autorzy inicjatywy #HodowcyRazem dodając, że dziś, po niemal 10 latach, optymizm ulatuje, ponieważ pomimo intensywnych badań i publikowanych w mediach doniesień o kolejnych przełomach, skala problemów związanych z produkcją sztucznego mięsa nie maleje.

Ile mięsa w mięsie?                     

Dla konsumentów mięso to bogactwo aromatów, smaków, jego struktura. Z naukowego punktu widzenia mięso to, poza komórkami mięśniowymi liczne komórki tłuszczowe, tkanka łączna i naczynia krwionośne. To dopiero ich wzajemne proporcje tworzą tak cenione bogactwo doznań kulinarnych. Autorzy inicjatywy podkreślają, że mięso syntetyczne to prosta, sztucznie wyhodowana monokultura. Nie ma w niej dodatkowych komórek tłuszczowych, delikatnych chrząstek, które nadają smakowitość mięsu. Pojawia się także problem z tak prozaicznym elementem jak barwa mięsa. Uzyskane in vitro włókna mięśniowe są żółte, nie różowoczerwone. To jednak problem natury estetycznej. Prawdziwy wyzwaniem jest odwzorowanie wartości odżywczych mięsa, bogactwa aminokwasów, składników mineralnych, witamin i innych związków bioaktywnych, ważnych dla zdrowia. Powstały sztucznie produkt wymaga więc suplementacji, co wpływa nie tylko na smak, ale i obniża walory zdrowotne produktu oraz podnosi jego cenę.

Mięso bez cierpienia?

Jak dotąd, najszybciej sztuczne mięso można uzyskać z użyciem izolowanych komórek macierzystych. Brzmi fantastycznie, ale komórki macierzyste trzeba pozyskać od zwierząt w rzeźni lub poprzez biopsję. Biopsja kojarzy się pobraniem odrobiny tkanki za pomocą igły. Niestety, w produkcji mięsa taka próbka to o wiele za mało dla masowej produkcji. Rozwiązaniem jest albo unieśmiertelnianie komórek poprzez modyfikacje genetyczne, albo pobieranie większych ilości tkanek. To ostatnie musi jednak skończyć się śmiercią zwierzęcia – dawcy. Pozostaje wybór albo wycinanie rozległych tkanek z ciała zwierzęcia albo jego humanitarny ubój jak dzieje się przy pozyskiwaniu tradycyjnego mięsa, stwierdzają #HodowcyRazem dodając, że to nie jedyny dylemat. Hodowla miocytów (komórek mięśniowych) wymaga także zastosowania kilkuprocentowego dodatku surowicy płodowej (najczęściej płodów cieląt). Jak informują, na wytworzenie sztucznego mięsa na pierwszego hamburgera zużyto około 50 litrów surowicy, co według szacunków wymagało zebrania krwi od 91 do 333 płodów bydlęcych. Jej obecność jest niezbędna, gdyż surowica płodowa obfituje w m.in. szereg hormonów, czynników wzrostowych i cytokin niezbędnych dla stymulacji podziałów komórkowych. Dotąd nie udało się znaleźć równie skutecznego stymulatora wzrostu komórek jak surowice płodów, ale uzyskanie takiej surowicy wiąże się z ich zabijaniem.

Czy produkcja sztucznego mięsa uratuje środowisko?

Według naukowców komórki macierzyste mogą być pobierane także z innych tkanek niż tkanka mięśniowa, problemem jednak staje się utrzymanie ich przy życiu i pobudzenie do podziałów. Autorzy inicjatywy wskazują, że stworzenie takich warunków wymaga energii elektrycznej (odpowiednio 2 i 5 razy więcej prądu niż w chowie drobiu i bydła mlecznego), a także wody i substancji odżywczych. Obecnie typową technologią jest hodowla komórek macierzystych w bioreaktorach, w ściśle kontrolowanych warunkach środowiskowych. Uzyskiwane są cienkie warstwy około milimetrowej grubości, które nakłada się na siebie. Jednak i ta produkcja wymaga zużycia znacznej ilości wody. Przy tym woda ta musi spełniać najwyższe wymogi czystości chemicznej i mikrobiologicznej. Do przemysłowej produkcji sztucznego mięsa tej „superczystej” wody będzie potrzeba odpowiednio 25 do 100 razy więcej niż wody w chowie drobiu i bydła mlecznego zaznaczają #HodowcyRazem dodając, że jest to także olbrzymie zużycie składników pokarmowych (aminokwasów, peptydów, kwasów tłuszczowych, glukozy, związków mineralnych i witamin) do odżywiania komórek. Wszystko o absolutnej czystości chemicznej i biologicznej. Zdaniem autorów inicjatywy to właśnie koszt wytworzenia odżywek dla hodowli tkankowych będzie najważniejszym czynnikiem ograniczającym produkcję sztucznego mięsa na skalę przemysłową. Uzyskanie wysokiej czystości substratów dla hodowli komórkowych wymaga zastosowania wielu kosztownych technologii ich oczyszczania, kontroli jakości oraz dużych ilości energii (i oczywiście dużo superczystej wody). A to nie wszystko. Do produkcji mięsa potrzebne są biostymulatory takie jak hormony (np. insulina, hormony tarczycy, hormon wzrostu) i czynniki wzrostowe. Również sporym problemem jest konieczność stosowania antybiotyków. W tradycyjnym chowie zwierząt gospodarskich łatwo jest po prostu wprowadzić okres karencji i pozbycie się pozostałości antybiotyków z mięsa. Oczyszczenie kultur miocytów z antybiotyków i ich metabolitów jest o wiele trudniejszym zadaniem.

Sztuczne mięso a produkcja gazów cieplarnianych

Naukowcy nadal dyskutują, czy hodowla sztucznego mięsa rzeczywiście korzystnie wpłynie na środowisko. Autorzy inicjatywy informują, że zdaniem Tuomisto i de Mattos produkcja tony mięsa in vitro ma o 7–45 proc. niższe zużycie energii (jedynie produkcja drobiarska ma niższe), 99 proc. niższe zużycie gruntów oraz 82–96 proc. mniejsze zużycie wody, jednak haczyk tkwi w tym, że te wyliczenia opracowano dla bioreaktora pracującego na pożywce z glonów. Oznacza to, że do obciążeń środowiskowych powinno się wliczać poza produkcją sztucznego mięsa, także produkcję biomasy alg. Nawet jeśli produkcja sztucznego mięsa będzie w mniejszym stopniu oddziaływała na środowisko niż produkcja bydła, to bezpośrednie zużycie energii jest dużo wyższe niż w tradycyjnej produkcji zwierzęcej. Sztuczne mięso nie wydaje się dawać korzyści w porównaniu do produkcji jaj czy mięsa drobiowego. Lynch i Pierrehumbert porównali wpływ hodowli komórkowych i chowu bydła na produkcję głównych gazów cieplarnianych. Jak podkreślają #HodowcyRazem, z wyliczeń wynika, że w długiej perspektywie hodowla sztucznego mięsa może przynieść więcej szkody niż chów bydła mięsnego, gdyż sumaryczna emisja gazów cieplarnianych jest zbliżona, ale u bydła znaczną część emisji stanowi metan, który nie ulega kumulacji w odróżnieniu do CO2. Natomiast w hodowli sztucznego mięsa CO2 jest jedynym gazem cieplarnianym. Według innych wyliczeń produkcja sztucznego mięsa emituje 5–6 razy więcej CO2 niż produkcja drobiarska czy produkcja mleka.

Jak zaznaczają #HodowcyRazem, autorzy opracowania dotyczącego sztucznego mięsa użyli metafory związanej z jego produkcją. Widok nowoczesnego, wspaniałego basenu to jeszcze za mało, żeby oddać do niego efektowny skok na główkę. Warto sprawdzić, czy jest w nim woda.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • pawel 2021-11-17 21:04:23
    Skończcie już z tym weganizmem. Ja przez tą nagonkę i ekoterrorystów bym się przekręcił . W końcu lekarz mnie wyzwał i skończyłem z weganizmem. Głównym problemem wokół tej tematyki jest moda na jakiś cukierkowy i utopijny świat. Sam jestem rolnikiem i zajmuje się hodowlą bydła mięsnego i długo się zastanawiałem nad tym. Uważam, że najlepszym sposobem na eliminację cierpienia jest powrót do małych gospodarstw. Chociażby ekstensywna hodowla czy po prostu empatia gospodarza o tym decyduję . Sam teraz mam przypadek, że jeden byczek ma przepuklinę i próbuje go jakoś ratować, a nie zostawiam go na śmierć w cierpieniu. W dużych hodowlach takie postawy są po prostu nie realne do wprowadzenia. Zainwestowałem bardzo dużo w wybiegi i poprawę warunków bytowych i cieszy mnie jak moje sztuki biegają i cieszą się wspólną zabawą. Oczywiście przychodzi w końcu ten dzień, że są zabierane jednak jak już powiedziałem dorośnijmy wszyscy w końcu. Te zwierzęta, a w szczególności przeżuwacze dały człowiekowi możliwość rozwoju z szybkością bez precedensu u żadnego gatunku. pyzatym w czasach przed nowoczesnym rolnictwem były tak zwane przednówki czyli czas przed żniwami kiedy panował po prostu głód. Wtedy ludzie zrzucali słomę z dachu i dawali krową i to dzięki właśnie tym krową przeżyli trudny czas. Wydaję mi się właśnie, że tu jest problem ludzie zapomnieli już co to głód dlatego nie szanują jedzenia i innych zasobów. Kolejnym faktem jest ignorancja ponieważ krowa też jest mięsożerna pochłaniając miliony bakterii dziennie. Nawet na biologii w podstawówce kiedyś uczyli o destruentach pierwszego, drugiego i trzeciego rzędu. No ale tutaj już może zakończę . Jeszcze jest temat co tu zrobić z Eskimosami (zrzucać im tofu z samolotu ) Pozdrawiam wszystkich serdecznie
    • Do części wypowiedzi 2021-11-18 13:30:43
      kolegi zgadzam się. Jednak dawanie słomy krową razi w oczy.
  • Andrzej 2021-11-17 19:06:27
    Czyli jednak dalej wegetarianizm. Może kiedyś się doczekam
    • Lucek 2021-11-18 09:24:18
      Tacy jak Ty też muszą być i wasza liczebność musi się zwiększać...skoro rolnicy mają likwidować świnie bydło....to wy będziecie wyzerac łąki pastwiska. Jaka ekologia będzie 🙆😁👍
  • Inteligencja mieszczańska 2021-11-17 17:54:25
    Szkoda, że same Chiny wolą budować osiedla z 11 piętrowymi tuczarniami, a technologie sprzedali.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.165.57.161
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.