Aukcja z 21. kwietnia br. na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się wyraźnym spadkiem. Tym razem ogólny indeks cenowy spotkał się z obniżką aż o 4,2 proc.
W efekcie spadku ogólnego indeksu cenowego, potaniała większość kategorii produktów mleczarskich. Największa obniżka dotknęła bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 7,0 proc.) i odtłuszczonego mleka w proszku (- 4,9 proc.) Podwyżki objęły jedynie dwie kategorie: laktozę (+ 12,0 proc.) i ser Cheddar (+ 1,9 proc.). Tego dnia sprzedano ogółem 20 601 t produktów mleczarskich, czyli porównywalnie do poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 7,0 proc.,
• Masło – spadek o 3,6 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,9 proc.,
• Laktoza – wzrost o 12,0 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 3,0 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 4,9 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,9 proc.
Trend spadkowy obecny w notowaniach przetworów mlecznych pokrywa się z negatywnymi zmianami zachodzącymi w cenach skupu mleka, które również zaczęły spadać. Na domiar złego, mamy do czynienia z postępującą suszą, która nie pozostanie bez znaczenia dla zbiorów pasz dla bydła.

Komentarze