Aukcja z 04. sierpnia br. na giełdzie Global Dairy Trade ponownie zakończyła się spadkiem notowań, jednak tym razem znacznie większym – o 5,1 proc. Był to drugi spadek ogólnego indeksu cenowego po trwającej od połowy maja do początku lipca tendencji wzrostowej.
Ostatnia zmiana indeksu wpłynęła na obniżki w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największe zmiany na minus widoczne były w przypadku pełnego mleka w proszku (-7,5 proc.) oraz maślanki w proszku (-6,5 proc.). Wzrost odnotowano jedynie w dwóch kategoriach, tj. laktoza (+7,3) oraz bezwodny tłuszcz mleczny (+3,0 proc.).
Indeks serwatki w proszku jest nadal niedostępny w notowaniach. Tego dnia sprzedano ogółem 32 696 t produktów mleczarskich, czyli blisko 9 tys. ton więcej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 3,0 proc.,
• Masło – spadek o 2,8 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 6,5 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 5,3 proc.,
• Laktoza – wzrost o 5,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 4,6 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 7,5 proc.
Komentarze