Na ostatniej sesji GDT, 4 października doszło do spadku cen produktów mlecznych, co nastąpiło po dwumiesięcznym wzroście. To tej pory cztery poprzednie aukcje wykazywały tendencje wzrostowe.

Cena pełnego mleka w proszku spadła o 3,8 proc., podczas gdy odtłuszczone mleko w proszku (OMP) spadło o 3,9 proc. Poza maślanką w proszku spadek wartości zaliczyły w zasadzie wszystkie inne towary.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny - spadek o 1 proc.
• Masło – spadek o 0,3 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 3,9 proc.
• Ser Cheddar – spadek o 2,3 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 9,3 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 3,7 proc.
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,8 proc.
• Laktoza – spadek o 9,7 proc.

Większość europejskich mleczarni zdecydowało się w sierpniu na podwyżkę cen mleka w skupie w granicach 1 – 2,5 euro centa/litr. Według analityków na zmiany na rynku mleka trzeba poczekać jeszcze kilka tygodni, aż będzie odczuwalny wpływ programu dobrowolnego ograniczenia produkcji mleka w UE.