Podczas aukcji z 4 października br. notowania produktów mleczarskich uległy spadkowi po dwóch wzrostach z kolei. Ostatnia sesja na GDT zakończyła się więc spadkiem ogólnego indeksu cenowego o 3,5 proc.

Spadek ten przełożył się na przeceny we wszystkich dostępnych kategoriach oferowanych produktów mleczarskich. Największy spadek wystąpił w przypadku masła (-7,0 proc.) oraz maślanki w proszku (- 4,4 proc.).

Wzrasta ilość sprzedaży produktów mleczarskich

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 30 852 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 5 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,7 proc.,
  • Masło – spadek o 7,0 proc.,
  • Maślanka w proszku – spadek o 4,4 proc.,
  • Ser Cheddar – spadek o 3,8 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 1,6 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 4,0 proc.,

Więcej o sytuacji w branży mleczarskiej będzie można usłyszeć podczas konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie, która odbędzie się 27 października br. Zarejestruj się już dziś na to wydarzenie!

Źródło: GDT
Źródło: GDT