Notowania produktów mleczarskich bez zmian

Sesja z 20. czerwca br. na giełdzie Global Dairy Trade przerwała spadkową tendencję notowań produktów mleczarskich. Nie odnotowano też wzrostu, ponieważ aukcja zakończyła się z wynikiem 0,0 proc.

Zerowy wynik ogólnego indeksu cenowego sprawił, że zmiany notowań w poszczególnych kategoriach produktów mleczarskich rozłożyły się po połowie. Bezwodny tłuszcz mleczny i masło wykazały wzrost. Natomiast spadek wystąpił w przypadku sera Cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku.

Spadek wolumenu sprzedaży produktów mleczarskich

Na ostatniej sesji GDT sprzedano 20 372 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 3000 ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,5 proc.,
• Masło – wzrost o 5,5 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 3,3 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 2,3 proc.,
• Pełne mleko w proszku – bez zmian.

Źródło: GDT
Źródło: GDT