PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Strategie w postępowaniu z mastitis

Strategie w postępowaniu z mastitis

Autor: Justyna Klucznik

Dodano: 30-01-2012 12:23

Tagi:

Walka z mastitis wymaga systematyczności w działaniu. Przy zwiększaniu wydajności mleka, przybywa nam problemów i jednym z nich jest zapalenie wymienia, które przyjmuje formę kliniczną lub podkliniczą.



Walka z mastitis wymaga systematyczności w działaniu. Przy zwiększaniu wydajności mleka, przybywa nam problemów i jednym z nich jest zapalenie wymienia, które przyjmuje formę kliniczną lub podkliniczą.
    
Kliniczna postać mastitis jest rozpoznawalna na podstawie nienormalnego wyglądu ćwiartki lub mleka, natomiast postać podkliniczna nie jest widoczna „gołym okiem”. Przeprowadzenie laboratoryjnego badania prób mleka, od pojedynczych krów może wskazać, na rodzaje drobnoustrojów powodujących zapalenie. Jednak informacja o nich ma ograniczoną przydatność dla podjęcia koniecznych działań. Wyjątek stanowi Streptococcus agalactiae (paciorkowiec bezmleczności). Gdy on zostanie ujawniony należy sztuki ze stwierdzonym paciorkowcem  umieścić w oddzielonej grupie i doić je na końcu, aby krowy te nie zarażały innych zdrowych krów.
    
Zwalczanie mastitis nie ogranicza się do jednej czynności, obejmuje wiele działań, które możemy nazwać programem zwalczania mastitis.
Należy wykonywać codzienne czynności związane z dojem.
    
Rozpoczynając dój pierwsze strugi mleka zdajamy (przedzdajanie) przed podłączeniem aparatu udojowego w celu stwierdzenia jakości mleka w mleku zatokowym. Należy sprawdzić,  czy nie jest zmienione. Ważne jest aby pierwsze strugi mleka zdoić przed podłączeniem dojarki gdyż w nich jest najwięcej bakterii. W przypadku sztuk wątpliwych przeprowadzamy TOK - terenowy odczyn komórkowy, przy użyciu płytki na którą zdajamy każdy strzyk oddzielnie dolewając płyn testowy. W przypadku gdy,  po dolaniu płynu do mleka na płytce będą tworzyć się skłaczenia, to znaczy że mamy do czynienia z zapaleniem wymienia. W takim wypadku należy rozpocząć leczenie antybiotykiem. Krowy z zapaleniem wymienia należy wydzielić ze stada i doić je oddzielnie na końcu w osobnej grupie, z której mleko nie jest dojone do mleka zbiorczego, w której powinny przebywać do momentu wyleczenia.  Po upływie okresu karencji mogą one wrócić do stada.

„Prawidłowy dój” – pod tym pojęciem zawarta jest higiena doju przed nałożeniem kubków udojowych na strzyk. Należy zdoić pierwsze strugi mleka na przedzdajacz następnie nałożyć predipping i po 30 sekundach od nałożenia wytrzeć strzyk do sucha jednorazowym ręcznikiem papierowym. Dojenie czystych i suchych strzyków pozwala uzyskać wysokiej jakości mleko, a także redukuje nowe zakażenia. Po zdjęciu aparatów udojowych ze strzyków natychmiast nakładamy dipping na strzyk, gdyż kanał strzykowy jest otwarty i należy go zasklepić, żeby nie przedostały się do niego bakterie po samym doju. Krowy po wyjściu z doju nie powinny od razu kłaść się na legowisku gdyż kanał strzykowy nie jest do końca zamknięty. Wważne jest aby podeszły do stołu paszowego. Musimy je zachęcić. Po  doju powinien być na stole świeży TMR lub podgarnięty.

Należy regularnie sprawdzać stan instalacji udojowej wymieniać gumy strzykowe według zaleceń producenta, gdyż stare gumy tracą elastyczność, a ich struktura ulega uszkodzeniu co powoduje niedokładne dojenie i może prowadzić do powstawania zapalenia wymienia. Także podczas każdego doju trzeba sprawdzać podciścienie w aparaturze udojowej, które w trakcie przepływu największej ilości mleka powinno być na stałym poziomie i wynosić od 37 do 41 kPa na wakuometrze zainstalowanym w hali udojowej lub w oborach uwięziowych na instalacji udojowej. Zależy ono od ustawień hali, co jest indywidualne dla każdej obory i krów w nich przebywających. Zbyt wysokie podciśnienie powoduje obrzęki i przekrwienie skóry, a zbyt niskie prowadzi do niedokładnego wydojenia krowy.

Ważnym punktem jest brakowanie krów przewlekle zakażonych z podwyższoną zawartością komórek somatycznych oraz takich krów które nie reagują na leczenie w laktacji i w zasuszeniu i wykazują nawroty klinicznej postaci mastitis.  Powinny być natychmiast wybrakowane, gdyż ich dalsza obecność w stadzie może powodować zakażenie innych krów.
Na podstawie wyniku poziomu komórek somatycznych z mleka zbiorczego, możemy stwierdzić stan mastitis w stadzie, czy ulega polepszeniu, czy pogorszeniu.

Bardziej podatne na zapalenie wymienia są krowy które produkują dużo mleka, niż krowy o niskiej wydajności. Także nieprawidłowo zbilansowane żywienie i zła jakość pasz powodują obniżenie funkcji obronnych zwierząt i większe narażenie do powstawania mastitis.
W walce z mastitis ważna jest systematyczność, dokładne zdajanie wydzieliny, z chorych ćwiartek przed podaniem leku. Duże znaczenie ma nieustanny  nadzór nad dojem i pracownikami oraz odpowiednia strategia, a zaangażowanie dojarzy  to połowa sukcesu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • rolnik1 2017-02-22 14:38:20
    Witam miałem problem mastitnych krów ale już mnie to nie dotyczy otrzymałem ofertę od jakiejs firmy blago poczytałem ale troche nie wiezylem wiec wydrukowalem i zawiozlem weterynarzowi zeby zobaczyl powiedzial ze sprobujemy bo choroba postepowala coraz szybciej i wiecej krow chorowalo a i antybiotyki tez slabo dzialaly.Po ok 2 miesiacach stosowania tych probiotykow w mojej oborze problem mastitis został zażegnany.Stosuje do dzis i nie mam zamiaru przestawać.
  • arszczecin 2012-03-12 00:13:40
    no ty zrezygnowałeś jak mleko było po 0.6 zł za litr, a on po 1.3-1,5 zł/l. dziś mleko jest po 1,22-1,27 a ON po 5.70 zł/l
  • P.S 2012-03-11 17:28:33
    Jak tak żle to podiabła hodują te ogony i ciągle narzekają, może dla idej.Ja zrezygnowałem 15 lat temu i wcale nie żałuje.
  • aseptyczny 2012-03-11 14:45:18
    rolnik za 3 lata niemiecki i holenderski producent pokaze ci jak duzo mozna i po jakiej cenie produkowac gdy kwotowonie zniosa,,,,mieli problem z gnojowica juz teraz przerabiaja je w biogazowniach i na tym zarabiaja a mleko bedzie tylko hobby,,,pozdrawiam i zycze wytrwalosci
  • Lewar 2012-03-10 23:31:13
    2 lata na samochód pracować, to trzeba mieć nasrane, dzieciakowi czekolade kup
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.223.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.