PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Straty są, ale mogą być mniejsze

Straty są, ale mogą być mniejsze

Kiszonki są obecnie podstawą żywienia bydła, lecz ta metoda konserwacji pasz objętościowych obarczona jest stratami co przy dużej skali produkcji może mieć ogromne znaczenie.



Przechowywanie pasz objętościowych w postaci kiszonek wiąże się z pewnymi stratami, których uniknąć – wyeliminować całkowicie nie jesteśmy w stanie. Istnieje jednak możliwość ich znacznego ograniczenia.

Przede wszystkim należy wspomnieć o podstawowych źródłach strat paszy. Znajdują się one bowiem na każdym kroku produkcji – zaczynając od zbioru. Pierwszym etapem są straty na polu powodowane przez oddychanie roślin po skoszeniu czy wypłukiwanie przez opady, a także czysto mechaniczne straty podczas zbioru i transportu zielonki. Kolejnym etap jest ściśle związany z terminem zbioru roślin przeznaczonych do zakiszania, ponieważ zbyt wczesny zbiór lub zbyt mała zawartość suchej masy będzie powodowała wypływanie cennych składników pokarmowych wraz z sokami roślin.

Ostatnim etapem, na którym odnotowywane są straty pasz objętościowych jest ich przechowywanie i wcześniejsza konserwacja, a także późniejsze wybieranie paszy do skarmiania. Straty te występują na skutek oddychania, fermentacji, fermentacji wtórnej oraz niskiej stabilności tlenowej.

W normalnych warunkach straty paszy mogą sięgać nawet 20 proc., jednak stosując odpowiednie preparaty straty te można ograniczyć do poziomu zaledwie 6 proc. W przypadku znacznych powierzchni upraw roślin z przeznaczeniem na pasze objętościowe, oszczędność w postaci ograniczenia strat o 14 proc. może się przekładać na duże oszczędności finansowe.

- Stosowanie się do prawidłowych praktyk kiszonkarskich i używanie odpowiednich szczepów bakterii kierowanych kwasu mlekowego jesteśmy w stanie ograniczyć straty paszy w postaci strat suchej masy do minimum. Dodatkowym efektem pożądanym, a wynikającym ze stosowania inokulantów mikrobiologiczno-enzymatycznych jest zysk na jakości białka zawartego w kiszonkach przez zatrzymanie jego rozpadu. Obecność enzymów ma kolosalne znaczenie w przypadku zakiszania traw oraz roślin motylkowatych. Rośliny te nie mają odpowiedniej zawartości cukrów rozpuszczalnych potrzebnych do prawidłowego przebiegu fermentacji, czyli rozwoju bakterii kwasu mlekowego oraz utrzymania odpowiedniego pH. Kolejną korzyścią działania enzymów jest rozrywanie wiązań między celulozą i hemicelulozą co podnosi wartość energetyczną sporządzanej przez nas kiszonki – tłumaczy Pierre Pichon z Lallemand.

Warto jednak nadmienić, że przede wszystkim należy zadbać o dochowanie pewnych zasad tzw. reżimu technologicznego w produkcji kiszonek. Jeśli na którymś z etapów produkcji pasz znajdzie się uchybienie, nawet najlepszy dodatek nie będzie w stanie naprawić naszego błędu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.91.92.194
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.