PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Substancje humusowe a wydajność bydła

Substancje humusowe a wydajność bydła fot. Ł. Ch.

Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół badaczy, zastosowanie w żywieniu bydła substancji humusowych wyizolowanych z gliny (CD-HS) pozytywnie wpływa na przebieg fermentacji w żwaczu oraz produkcję mleka.



Rola bydła mlecznego w dostarczaniu składników odżywczych dla rosnącej światowej populacji jest kluczowa, ponieważ mleko jest znaczącym źródłem energii, wysokiej jakości białka, tłuszczu, witamin oraz makro i mikroelementów. Szybki wzrost światowej populacji wymaga coraz większej ilości białek w postaci mleka czy mięsa, a manipulowanie środowiskiem żwacza jest jedną z najważniejszych metod poprawy produkcji mleka, jak podkreślają autorzy pracy dodając, że dodatki przeciwdrobnoustrojowe mają w tym kluczową rolę, a wśród nich substancje humusowe pochodzące z gliny (z ang. clay derived - humic substance, CD-HS) mają istotny potencjał zwiększania wydajności zwierząt.

Zakres wpływu substancji humusowych na środowisko żwacza i produkcyjność bydła jest niejasny, w związku z czym badacze postanowili sprawdzić jak suplementacja substancji humusowych pochodzących z gliny wpłynie na wydajność krów. Badanie obejmowało pobranie składników pokarmowych, współczynniki strawności, fermentację w żwaczu oraz produkcję mleka i jego składników.

Sprawdzono efekt suplementacji 5g i 10g CD-HS/kg paszy. Badanie przeprowadzono w 3 okresach, a każdy trwał 21 dni (w 2 tyg. na adaptację). Należy jednak zaznaczyć, że badaniem objęto jedynie 12 sztuk.

Wyniki badania wskazują, że substancje humusowe pochodzące z gliny można stosować w dawce 5g/kg paszy w celu zwiększenia wydajności mlecznej i modyfikacji zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku bez negatywnego wpływu na współczynniki strawności składników pokarmowych, fermentację w żwaczu i parametry biochemiczne. Poza tym korzystne działanie substancji humusowych na współczynnik strawności surowego białka, parametry fermentacji w żwaczu i profil biochemiczny surowicy krwi pozwala na wykorzystanie substancji humusowych pochodzących z gliny jako zootechnicznych dodatków paszowych u przeżuwaczy. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.158.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.