PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Susza i stres cieplny- dyskusje w Księżynie

Susza i stres cieplny- dyskusje w Księżynie Wysokie temperatury stanowią wyzwanie dla hodowców bydła, fot. PTWP

Rokrocznie ilość upalnych dni w Polsce wzrasta, a bydło nie toleruje wysokich temperatur, należy więc przygotować się do sezonu letniego. Na tematyce związanej z tym problemem skupione były wykłady w ramach konferencji Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – Mleko, która odbyła się wczoraj w Księżynie.



Zakończyliśmy tegoroczną edycję regionalnych konferencji Farmera. Zwieńczeniem serii spotkań z hodowcami, producentami i naukowcami było wczorajsze wydarzenie w Księżynie na Podlasiu, gdzie odbyła się VI edycja konferencji Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – Mleko oraz spotkanie z IX cyklu Przez Innowacyjność do Sukcesu.

Spotkanie dotyczące produkcji zwierzęcej rozpoczęło wystąpienie prof. dr hab. inż. Zygmunta Kowalskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie. Wypowiedział się on na temat wpływu powtarzających się susz na organizację pasz dla bydła. Konsekwencją suszy jest m.in. brak dostatecznej ilości pasz o odpowiedniej jakości. Wymusza to na hodowcy podjęcie decyzji o obniżeniu jakości dawki pokarmowej, redukcji obsady lub zakupie pasz. Profesor doradził, żeby ograniczyć marnotrawstwo, wybrakować sztuki trzymane z sentymentu, resztę stada podzielić na grupy i żywić zgodnie z ich potrzebami. Omówił również krytyczne momenty w uprawie kukurydzy, pod względem braku  wody, i ich konsekwencje,  oraz możliwości uchronienia swojego gospodarstwa przed niedoborami pasz.

Kolejny wykład wygłosił dr hab. Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Poruszony został temat stresu cieplnego w oborze, szczególna uwaga została poświęcona temperaturze i wilgotności oraz sposobom ich kontroli. Krowa ma kilka sposobów oddania nadmiaru ciepła, jednak w temperaturze powyżej 30 °C pozostaje tylko ewaporacja, czyli powstawanie potu, który parując ochładza powierzchnię skóry. Połączenie polewania i wychładzania powietrzem jest jedynym możliwym sposobem ochłodzenia zwierząt. Doktor Gołębiewski omówił również konsekwencje stresu cieplnego u zwierząt podkreślając istotność zrozumienia tego problemu.

W dalszej części spotkania głos zabrał dr hab. Tomasz Sakowski, prof. PAN, z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu, który omówił ograniczenia w produkcji bydła w związku z coraz częstszymi głosami o jego wpływie  na zmiany klimatu oraz normy emisji gazów cieplarnianych i azotu i to jak wpłyną na produkcję zwierzęcą w przyszłości.

Spotkanie zakończył wykład dr n. wet. Sebastiana Smulskiego, z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na temat letnich chorób bydła. W szczególności poruszane były zagadnienia związane z  mastitis, oraz możliwościami jakie mają hodowcy w czasie prób ograniczania skutków stresu cieplnego u krów. Opierając się na przykładach z portugalskich gospodarstw omawiał istotność prawidłowego przygotowania stanowisk dla krów, wyboru właściwego materiału do ścielenia oraz stosowania systemu naprzemiennego zraszania i wentylowania w budynku inwentarskim. Doktor Smulski wspomniał również o planowanym ograniczeniu w stosowaniu antybiotyków i konieczności przygotowania się hodowców na bezantybiotykowe zasuszanie krów.

Więcej informacji ze spotkania wkrótce na fermer.pl i w miesięczniku Farmer. 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Aleksander 2020-03-12 03:56:56
    wszędzie jest wielu niedouczonych... USTAWICZNE DOKSZTAŁCANIE I EKSPERYMENTY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.245.48
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.