PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Świeże zawsze lepsze

Świeże zawsze lepsze

Autor:

Dodano:

Tagi:

Wywar gorzelniany pomimo wysokiej zawartości wody stanowi dobre źródło składników pokarmowych i mineralnych w żywieniu przeżuwaczy, dodatkowo jest paszą mlekopędną.



Wywar gorzelniany jest paszą wodnistą o zawartości suchej masy zaledwie 8 – 10 proc. i niskiej koncentracji składników pokarmowych (białko na poziomie ok. 2 proc.), dlatego też nie nadaje się do przechowywania (szybko pleśnieje) i musi być podawany zwierzętom w formie świeżej. Pasza ta jest również dostępna w formie suszonej (DDGS) jednak wtedy zmienia się zupełnie jej forma (pasza treściwa) i koncentracja składników pokarmowych (białko ponad 20 proc.).

Wywar gorzelniany jest odpadem pochodzącym z produkcji alkoholu etylowego, a w ostatnich latach również biopaliw (bioetanol). Dawniej w Polsce do produkcji alkoholu wykorzystywano ziemniaki i żyto, a rzadziej pszenicę. Wywary z tych substratów charakteryzował niski poziom suchej masy i niski poziom białka.

Od momentu wykorzystania mokrego ziarna kukurydzy moce przerobowe gorzelni znacznie wzrosły, wywary zyskały na jakości, a swoje miejsce z dużym zainteresowaniem znalazł suszony wywar (DDGS). Jest on alternatywą zarówno dla białkowych komponentów paszowych pochodzących z importu (poekstrakcyjna śruta sojowa) jak i produkcji krajowej (poekstrakcyjna śruta rzepakowa, makuch rzepakowy, nasiona roślin strączkowych – obarczonych znacznymi limitami dawkowania zwierzętom).

Dodatkowo krowy otrzymują wywar gorzelniany, po który codziennie dojeżdżam ok. 5 km do gorzelni – mówi Marek Komar z Podlasia. Przewagą paszy świeżej nad konserwowaną oprócz wyżej wymienionej utraty pewnej ilości składników pokarmowych jest niski jej koszt – liczy się jedynie dowóz jej do gospodarstwa, gdyż dla gorzelni jest to odpad i za nią nie płacę – tłumaczy.

Wiele jest opinii na temat podawania wywaru krowom mlecznym, ja jednak jestem zadowolony z efektów jego działania i jak do tej pory nie spotkałem się z negatywnymi jego skutkami. Odwiedzający moje gospodarstwo doradcy żywieniowi nie raz mówili, że będę tego żałował. Inne zdanie na ten temat miał niemiecki lekarz weterynarii, który pochwalił moje działanie. Tłumacząc, że każdy dodatek paszy świeżej jest jak najbardziej korzystny w dzisiejszej wielkotowarowej produkcji mleka – opowiada Hodowca.

Największym problemem może być jednak dostępność wywaru. Zarówno duża odległość do gorzelni jak i stopniowe zamknięcia mniejszych zakładów.

W momencie, gdy nie ma możliwości podania krowom wywaru (zatrzymanie produkcji w gorzelni) efekt jest widoczny dosłownie od razu. Odbija się to zarówno na mleczności zwierząt, ale i na zwiększonym pobraniu paszy – średnio na dzień w stadzie 140 krów idzie pół tony więcej paszy – dodaje Komar.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • arszczecin 2013-07-08 10:13:15
    piękna sprawa, tylko gdzie są gorzelnie?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.