W Centrum Praktycznego Szkolenia w Radomiu ma powstać linia przetwórstwa mleka dostosowana do możliwości gospodarstwa rolnego, pozwalająca na wyrabianie produktów nabiałowych, m.in. serów, jogurtów i lodów. Mają one spełniać wymogi pozwalające na uzyskanie certyfikatów produktów ekologicznych.
Rolnicy, którzy chcieliby zająć się przetwórstwem mleka na małą skalę w swoim gospodarstwie, będą mogli w Centrum Doradztwa Rolniczego wypróbować, jak działa taka linia technologiczna. Najpierw zostaną przeszkoleni przez pracowników CDR, a podczas specjalnych warsztatów będą sami uczestniczyli w produkcji.
Nowe urządzenia pozwolą także szkolić doradców, nauczycieli i uczniów szkół rolniczych z całej Polski. Pełne uruchomienie linii technologicznej jest planowane za rok.
Linia technologiczna do wyrobu przetworów mlecznych wzbogaci możliwości praktycznych szkoleń prowadzonych w Radomiu przez CDR. W ub. roku uruchomiono tam linię technologiczną do produkcji różnych tradycyjnych przetworów mięsnych. Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a w Radomiu - linię do przetwórstwa owoców i warzyw.
Komentarze