PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tanio w skupie, drogo w sklepie

Tanio w skupie, drogo w sklepie Ceny wołowiny w sklepach są znacznie wyższe od cen żywca w skupach. Fot. pixabay.com

Autor:

Dodano:

Tagi:

Wielu hodowców, widząc ceny wołowiny kulinarnej w sklepach, zastanawia się dlaczego istnieje tak duża przepaść dzieląca ją od stawek płaconych przez zakłady mięsne za żywiec. Źródło tej sytuacji wyjaśnia zarządca gospodarstwa Futura XXI.



Producenci żywca wołowego często narzekają na różnice dzielące ceny osiągane za zwierzęta w skupie z kosztami wołowiny w sklepach. Mówi się wręcz, że rolnika chowającego opasy nie stać na dobrą wołowinę.

Cena buhajów w skupach waha się w granicach 6,5 – 7 zł za kg wagi żywej. Natomiast cena wołowiny w sklepach zaczyna się od ok. 25 zł/kg, a jej górna granica przekracza 100 zł/kg. Tak więc rozbieżność pomiędzy ceną buhaja, a wysokojakościową wołowiną kulinarną (np. wysokiej klasy rostbef 110 zł/kg) jest naprawdę duża.

Powody takiej sytuacji wyjaśnia Marcin Ciok, zarządca gospodarstwa Futura XXI, zajmującego się m.in. opasem bydła rasy hereford i bezpośrednią sprzedażą wołowiny poprzez stronę beefshop.pl

- Z opasa ważącego 900 kg, otrzymujemy 60 kg bardzo drogiego mięsa, cenionego przez restauratorów. Niestety pozostałe elementy nie są rozpowszechnione w naszej sztuce kulinarnej. Sztuką nie jest sprzedać drogo najlepszych elementów takich jak polędwica, ale sprzedać po wysokiej cenie jak największą część tuszy, otrzymując cenę w granicach 20 zł za kg poubojowo. Na razie jednak modne są steki - mówi Marcin Ciok.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • anonim rolnik 2018-03-08 19:09:28
    nie jest lekko ale jest na to jeden a konkretny sposób warszawiaki mają na wakacje to i mają na drogie samochody więc możemy my rolnicy dązyć do zmonopolizowania gospodarstw opasowo mlecznych i narzucać będziemy my im ceny z góry co skończą jeździć po obcych krajach bo nie będzie ich stać kombinaty rolne jak były to napewno oni decydowali o cenie a nie chandlaze brali ile chcieli i mieli dla pracowników na pensje co niebyło maszyn to było bogactwo a teraz to (...) jest
  • Ted 2016-03-07 19:53:13
    Do Wiekowego rasisty , to kura jest gorsza od pieska i mniej ją boli przy zabijaniu ? toć to filozofy od zabijania.
  • Joachim 2016-03-07 10:14:36
    a mnie to wiele nie obchodzi. Jedna krowa na własne potrzeby - mleko, śmietana, masło czy twaróg. Jak urodzi się byczek to się pasie do 120 kg a potem ciao ciao na handel jak cieliczka to zostawiam go hodowli, zawsze się sprzeda jako cielna. Tak w ogóle to żaden interes. wg kalkulacji wychodzi 1.6 zł dochodu na dzień ze sztuki plus kompost. Sorry ale ten klimat mnie ni interesuje. Wolę obsiać pole czym unikalnym i sprzedać, to zawsze wychodzi na plusie więcej niż 1.6 na dzień z ha, a do tego dopłaty.
  • Mir 2016-03-06 11:02:23
    Ludzie ludzie, tu nie chodzi o to ile jemy mięsa, to zakłady mają pretekst do obniżki cen, bądź też zagraniczna konkurencja daje łapówki tym wszystkim organizacja obronya praw zwierząt, które później kierują tym stadem baranów nazywających się obrońcami praw zwierząt. Oni wywierają nacisk na tych złodziejach ze sejmu,dla których ważne jest tylko poparcie i pozostanie przy korycie. Zakazują uboju rytualnego ale on i tak idzie dalej, ceny są niskie, my dostajemy po ryju za to a zakłady się cieszą bo na rolasach robią podwójny interes.
  • wiekowy 2016-03-06 09:33:27
    jedzenie miesa wołowego i wieprzowego to godzenie sie na cierpienie zwierząt,jezli już to drób zwłaszcza indyk i to w ograniczonych ilosciach
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.99.243
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.