PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Termiczne metody „uzdatniania” mleka niehandlowego

Termiczne metody „uzdatniania” mleka niehandlowego
Najpowszechniejszym sposobem na uczynienie mleka odpadowego nieco bezpieczniejszym jest jego pasteryzacja, fot. Shutterstock

Najpowszechniejszym sposobem na uczynienie mleka odpadowego nieco bezpieczniejszym jest poddanie go działaniu wysokiej temperatury. Należy jednak pamiętać o różnicach pomiędzy efektami termizacji i pasteryzacji.



Wykorzystując w żywieniu cieląt mleko niehandlowe rozważyć dostępne opcje jego „uzdatniania”. Mogą one zredukować ryzyko najczęstszych problemów związanych z mlekiem niehandlowym, tj. upadków cieląt oraz wystąpienia biegunek. Zaś w sytuacji wystąpienia biegunki skróceniu może ulec czas trwania. 

Najpowszechniejszym sposobem na uczynienie mleka odpadowego nieco bezpieczniejszym jest jego pasteryzacja. Wiąże się ona ze znacznym obniżeniem całkowitej liczby bakterii. Wyniki badań w zakresie skuteczności pasteryzacji mleka niehandlowego zgodnie wskazują, że płynące z niej potencjalne korzyści w zapobieganiu chorobom cieląt zdecydowanie przewyższają ryzyko związane z wykorzystaniem niepoddanego obróbce termicznej surowca. Dlatego pasteryzacja mleka odpadowego wydaje się logiczną procedurą w celu zmniejszenia narażenia cieląt na patogeny. Należy jednak pamiętać, że nie daje ona gwarancji bezpieczeństwa, gdyż nie niszczy m.in. form przetrwalnikowych drobnoustrojów, toksyn bakteryjnych i pozostałości antybiotyków.

Uzdatnianie mleka odpadowego - termizacja a pasteryzacja

Warto w tym miejscu wspomnieć o znacznej różnicy pomiędzy efektami termizacji i pasteryzacji. Choć pierwsza z nich uznana może być za bardziej ekonomiczną, to nie zawsze jest lepszym rozwiązaniem. Termizacji dokonuje się w temperaturze od 57 do 68°C przez 15-30 s. Jest to metoda zmniejszenia obciążenia bakteryjnego mleka niehandlowego i w pewnym stopniu czyni je bezpieczniejszym, jednak jak wskazują wyniki amerykańskiego badania z 2018 r., w którym próbki mleka poddano obróbce termicznej w 61°C przez jedną minutę, termizacja doprowadziła do znacznego ograniczenia częstotliwości występowania biegunek (czterokrotnie mniej przypadków) oraz redukcji gronkowca złocistego w mleku, jednak wolnych od s. aureus było jedynie 78 proc. badanych próbek. Można więc uznać termizację za środek zmniejszający ryzyko związane ze skarmianiem mleka odpadowego, jednak daleko mu do zapewnienia bezpieczeństwa. Należy również zaznaczyć, że metoda ta jest nieskuteczna w przypadku obecności Mycobacterium paratuberculosis i Mycoplasmaspp. 

Pasteryzacja wymaga znacznie dłuższego czasu, tj. 20-30 min w temperaturze 63-65°C, jednak daje znacznie lepsze efekty (przeprowadzona w optymalnych warunkach czasu i temperatury pozwala zmniejszyć liczbę bakterii w mleku o 98-99 proc.). Skarmianie pasteryzowanym mlekiem niehandlowym w porównaniu z surowcem niepasteryzowanym wiąże się z większym średnim przyrostem masy ciała cieląt oraz mniejszą częstotliwością występowania biegunek. Ponadto biegunki w grupie otrzymującej mleko pasteryzowane były krótsze, a przez to mniej dotkliwe. W części badań cielęta osiągały zbliżone wyniki do tych karmionych mlekiem pełnym, choć te miały wyższą zdolność antyoksydacyjną i rzadziej występowały u nich stany zapalne jelit. Warto pamiętać, że skuteczniejsze w inaktywacji patogenów w czasie pasteryzacji jest wydłużenie czasu jej trwania niż podnoszenie temperatury. 

Podstawowym problemem związanym z pasteryzacją mleka jest konieczność zakupu pasteryzatora, który nie należy do tanich urządzeń i w małym gospodarstwie może dość długo się zwracać. Szacunki co do minimalnej liczby cieląt pozwalającej uznać taki zakup za ekonomicznie uzasadniony są bardzo rozbieżne (23-315 skarmianych sztuk).



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.177.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.