Schorzenie to jest powiązane z obniżoną zawartością magnezu we krwi krów (hipomagnezemia) i zazwyczaj dotyka krowy o wysokiej produkcji mleka. Objawami tej choroby są przede wszystkim: słaby apetyt i biegunki oraz obniżona produkcja mleka, a także postępująca utrata kondycji.

Wczesną wiosną rośliny intensywnie rosną i zawierają niskie ilości składników mineralnych, a w tym zwłaszcza magnezu (niska zawartość Mg w zielonce może być również spowodowana wysokim nawożeniem azotowym).

Zapobieganiem występowaniu tężyczki jest stopniowe wprowadzanie zielonki do dawki oraz jej suplementacja w łatwo przyswajalny magnez – zwłaszcza w pierwszych tygodniach użytkowania pastwiska.

Należy zwracać na to schorzenie szczególną uwagę, gdyż skrajne przypadki prowadzić mogą do śmierci zwierzęcia, a w każdej postaci tężyczka pastwiskowa prowadzić będzie do obniżenia się wydajności mlecznej.