PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Trwają zbiory pierwszego pokosu

Trwają zbiory pierwszego pokosu

Autor: Tomasz Piotrowski

Dodano: 06-05-2014 10:06

Tagi:

W wielu miejscach naszego kraju trwają zbiory pierwszego pokosu traw – pamiętajmy o zachowaniu podstawowych zasad dobrych praktyk kiszonkarskich.



Termin zbioru pierwszego pokosu traw jest w tym roku przyspieszony o ponad 2 tygodnie względem roku ubiegłego. Na wielu łąkach ruń osiągnęła już optymalną fazę do cięcia – mniej więcej wysokośi butelki piwa.

Jest to faza, gdy wartość pokarmowa traw jest najwyższa, a co za tym idzie można liczyć na doskonałą paszę dla zwierząt na zbliżające się miesiące. By jednak wartość tą w pełni wykorzystać należy mieć na uwadze jeszcze kilka zasad, które muszą być spełnione tzw. reżim technologiczny. Obecnie, patrząc na skoszone łąki wydaje się, że pierwsza z tych zasad, czyli termin cięcia jest już dobrze znany hodowcom wysoko wydajnych krów mlecznych, nie sposób jednak nie wspomnieć o kolejnych punktach dobrego przygotowania paszy.

Bowiem kolejnym z punktów do spełnienia jest odpowiedni termin zbioru skoszonej zielonki. W przypadku sporządzania kiszonek będzie to zawartość suchej masy na poziomie 30 – 35 proc., a w przypadku sianokiszonki ok. 50 proc.

Kolejny z punktów różni się nieco w zależności od technologii zbioru – konserwacja. Niezmiennie jednak od sposobu czy metody zbioru najważniejszym punktem jest dobre zagęszczenie zakiszanej masy. Dobre zagęszczenie to małe straty paszy i wysoka stabilność tlenowa kiszonki, warto zatem zwracać szczególną uwagę na tę kwestię. Ostatnim z punktów jest szczelne owinięcie balotów lub okrycie pryzmy folią kiszonkarską. W drugim przypadku nie małe znaczenie ma również solidne dociążenie okrytej folią pryzmy.

Jak wyjaśnia jeden z hodowców z Lubelszczyzny wariant solidnego obsypania pryzmy ziemią i dociążenie folii jest najważniejszy w formowaniu pryzmy i całym procesie konserwacji paszy z użytków zielonych w jego gospodarstwie.

- W swoim gospodarstwie od kilku już lat stosuję metodę konserwacji bez zagęszczania zakiszanego materiału. Pracując w pojedynkę brakuje czasu na odpowiednie ubicie pryzmy, lecz nie stanowi to problemu. Po dowiezieniu zielonki przyczepą samozbierającą do miejsca, gdzie będzie przechowywana jest ona równomiernie rozrzucana przy pomocy wałków dozujących (będących na wyposażeniu przyczepy). W ten sposób dokładana jest każda kolejna warstwa. Po zakończonym zbiorze pryzma jest okrywana folią, a następnie dociążana przynajmniej 50 cm warstwą ziemi – tłumaczy Hodowca.

Hodowca przyznaje, że ten sposób konserwacji jest nieco uciążliwy w okresie zimowym, gdy trzeba odkryć pryzmę z paszą, lecz nadal jest to praca dla jednego człowieka – operatora ciągnika z ładowaczem czołowym. Jak dotychczas Hodowca nie odnotował problemów z psującą się paszą.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Mroczny 2014-05-13 10:12:29
    Gdybym na każdą łąkę jeździł przed koszeniem z butelką piwa to na pewno nie zebrałbym pokosu na czas :)
  • poldek 2014-05-12 21:47:38
    50 cm to wielka przesada, ale metoda dociążenia ziemią jest ok sam ją stosuję przy kiszonce z kukurydzy straty równe zeru
  • FanMcC 2014-05-09 09:58:33
    Piękny McCormick!
  • PawelP 2014-05-06 21:37:09
    Na tej stronie co raz pojawiają się artykuły że po ich przeczytaniu nie wiadomo czy się śmjać czy płakać....
  • Hodowca z podlasia ;) 2014-05-06 15:51:45
    Zakiszanie bez zagęszczania... 50 cm warstwa ziemi... ??? jak dla mnie to czysta abstrakcja to o czym mówi tajemniczy "hodowca z lubelszczyzny"

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.215.182.81
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.