Podczas aukcji z 19 lipca br. notowania produktów mleczarskich uległy obniżce po raz trzeci z kolei. W ciągu ostatnich czterech miesięcy wystąpiła tylko jedna podwyżka notowań podczas aukcji z 7 czerwca (+ 1,5 proc.). Natomiast na ostatniej sesji ogólny indeks cenowy spadł aż o 5,0 proc.

Spadek ogólnego indeksu cenowego spowodował spadki notowań we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (- 8,6 proc.) i pełnego mleka w proszku (- 5,1 proc.).

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 23 219 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 200 ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  •  Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,1 proc.,
  •  Masło – spadek o 2,1 proc.,
  •  Maślanka w proszku – nie oferowana,
  •  Ser Cheddar – spadek o 2,0 proc.,
  •  Laktoza – nie oferowana,
  •  Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 8,6 proc.,
  •  Pełne mleko w proszku – spadek o 5,1 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT