Eksperci przypisują gwałtowny wzrost cen obserwowany od sierpnia 2021 roku przede wszystkim stagnacji podaży mleka i utrzymującemu się dobremu popytowi na rynkach międzynarodowych.
Według informacji Komisji Europejskiej, średnia cena masła w UE 9 stycznia 2022 r. wyniosła 571 euro/100 kg, przekraczając poziom z poprzedniego roku aż o aż 70 proc.
Odtłuszczone mleko w proszku wyceniono na 336 euro/100 kg, czyli o połowę (51 proc.) więcej niż rok wcześniej.
Średnia wartość 413 euro/100 kg została osiągnięta dla pełnego mleka w proszku, co odpowiada wzrostowi o 49 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.
Notowania sera cheddar wykazywały niewielki wzrost w ciągu ostatniego roku. Przy 336 euro/100 kg na początku stycznia 2022 r. nadal wykazywał wzrost o 9 proc. w porównaniu z poziomem z poprzedniego roku.
Oprócz dobrego popytu do pozytywnego rozwoju cen przyczyniła się również ograniczona podaż mleka w UE i najważniejszych krajach na rynku mleczarskim. Według KE, dostawy surowego mleka w UE od stycznia do października 2021 r. utrzymywały się w stagnacji na poziomie z roku poprzedniego (-0,1 proc.).
Od początku nowego sezonu (czerwiec do listopada 2021 r.) Nowa Zelandia miała o 2,9 proc. niższą produkcję mleka w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, Australia odnotowała minus 2,4 proc. (od lipca do listopada). Z kolei USA przetworzyły o 1,5 proc. więcej surowego mleka w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2021 roku niż w tym samym okresie 2020 roku.
Komentarze