PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

UE: Mniej wołowiny w 2020 r.

UE: Mniej wołowiny w 2020 r. AMI: W 2020 r. w UE nadal spadać będzie produkcja wołowiny; Fot.pixabay.com

Autor: JK

Dodano: 01-04-2020 13:16

Tagi:

Według stowarzyszenia rynkowej informacji rolniczej  AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH AMI), od ubiegłego roku konsumpcja wołowiny cierpiała w kilku krajach UE, zwłaszcza w Europie Zachodniej. Z drugiej strony mięso mielone staje się coraz popularniejsze.



Jak informuje AMI, w 2019 r. produkcja wołowiny i cielęciny netto w UE spadła o około 2 proc. do 7,84 mln ton. w porównaniu z 2018 rokiem. Ujemna masa wyniosła jednak około 1 proc., ponieważ zwierzęta ubojowe stają się coraz cięższe. W tym roku spodziewany jest dalszy spadek produkcji do 7,68 mln ton, a w 2021 r. do 7,49 mln ton.

Spożycie wołowiny spada w wielu krajach UE, szczególnie w Europie Zachodniej z drugiej strony mięso mielone staje się coraz popularniejsze. W całej UE istnieją duże różnice w całkowitym spożyciu wołowiny. Oprócz wysokiego spożycia na mieszkańca w Irlandii (24 kg), Danii (23 kg), Francji (22 kg), Włoszech (21 kg), Szwecji (20 kg) i Wielkiej Brytanii (17 kg), wołowinę w Europie Wschodniej można rzadko znaleźć w menu. W Polsce i na Węgrzech spożycie wynosi zaledwie 3 do 4 kg rocznie.

Prowadzone od 2019 r. rozmowy o zmianach klimatu, zrównoważonym rozwoju i unikaniu mięsa, które wybuchły w związku z ruchem „Fridays for Future”, miały również negatywny wpływ na spożycie wołowiny. Według AMI ze względu na emisję metanu bydło jest również odpowiedzialne za zmiany klimatu, mimo że jego udział wynosi tylko 1–2 proc. w emisji gazów cieplarnianych. Drugim głównym problemem w wielu krajach UE jest dobrostan zwierząt - powiedzieli eksperci AMI.

Oprócz wszystkich tych czynników, kryzys związany z pandemią powoduje niepewności, gdyż nikt nie jest w stanie powiedzieć dokładnie, jak długo pandemia będzie obciążać gospodarkę. Kompleksowa kwarantanna uderza w sektor gastronomiczny szczególnie mocno. Przepływ cieląt wysokiej jakości do Włoch, Francji i Hiszpanii jest obecnie opóźniony. Ponadto z powodu kwarantanny rzeźniom i zakładom rozbioru brakuje personelu z Europy Wschodniej. AMI ma nadzieję, że sytuacja uspokoi się za dwa do trzech miesięcy, a życie i konsumpcja wrócą do normy. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Bbyczek 2020-04-02 08:32:55
    Za tzw. biednej komuny w Polsce spożycie wołowiny było na poziomie 26kg. No ale teraz macie dobrobyt,że niedługo po śmietnikach będziecie grzebać.
    • Mariusz74 2020-04-02 09:39:57
      Za komuny nie było dostępu do pasz białkowych z importu, teraz soi jest ile chcesz , stąd powstały mega przemysłowe tuczarnie kurczaka i tucznika . tania pasza+szybki obrót =tani surowiec , z bydłem się tak nie da stąd musi swoje kosztować. Przypomnę że do wejścia do uni bydło było nie opłacalne, chyba że ktoś miał bazę exportową .
      • Bbyczek 2020-04-02 10:50:35
        Za komuny ten hodował bydło co miał łąki a teraz 10 ha i 200sztuk na kiszonce i kukurydza w monokulturze 5lat co glebę degraduje. A i tak w sklepie drogo dla konsumenta.
  • eor 2020-04-01 16:46:39
    Na zachodzie ekolodzy ryją im łby i stąd spadki.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.220.225
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.