Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej.

Według KE cena masła 22 marca 2020 r. wynosiła średnio w UE 349 euro / 100 kg, a tydzień wcześniej było to 350 euro. Od początku roku obserwuje się niewielki spadek ceny masła.
Spadek jest bardziej wyraźny w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, produkt ten 22 marca w UE kosztował 228 euro / 100 kg (w poprzednim tygodniu 242 euro).

Cena odtłuszczonego mleka w proszku od początku lutego nieznacznie spadła, ale wciąż jest o 20 proc. wyższa niż w poprzednim roku.

Cena mleka pełnego w proszku spadła z 296 do 288 euro / 100 kg w porównaniu z poprzednim tygodniem, a zatem jest dokładnie na poziomie z poprzedniego roku.

Ceny sera cheddar wzrosły i wyniosły 308 euro / 100 kg (poprzedni tydzień: 305 euro), czyli były o 1 proc. poniżej poziomu z poprzedniego roku.