Niskie ceny mleka powodują, że część producentów rezygnuje z nieopłacalnej w ich warunkach produkcji. W obliczu szerszych możliwości sprzedaży bezpośredniej, warto wziąć pod uwagę podniesienie rentowności produkcji mleka poprzez przetworzenie go na produkty mleczarskie już na poziomie gospodarstwa.
Firma CanAgri posiada w swojej ofercie urządzenia z serii Milky, które służą do wytwarzania produktów mlecznych w gospodarstwie. Sprzedaż mleka w takim wydaniu staje się o wiele bardziej opłacalna.
Przedstawiona poniżej przez producenta kalkulacja pokazuje jak duży jest rozdźwięk między przychodem uzyskanym ze sprzedaży surowego mleka, a tym pochodzącym ze sprzedaży produktów mlecznych.
Oddając 100 l mleka do mleczarni wielkotowarowej, uzyskamy jedynie około 100 zł. Przykładowo, gdy te 100 l mleka przetworzymy samodzielnie, to ekonomia naszego działania zyskuje zupełnie nowy wymiar. Mleko udojowe zawiera ok. 4,5 proc. tłuszczu, możemy je odwirować przy pomocy wirówki Milky, tak aby w mleku pozostało ok. 3 proc. tłuszczu. Otrzymamy śmietankę, z której możemy wytworzyć masło - ok. 2 kg. Cena tak wytworzonego masła to ok. 30 zł za kg.
Z pozostałego, częściowo odtłuszczonego mleka wytwarzamy ser, bądź też twaróg. Uzyskamy ok. 10 kg sera lub 15 kg twarogu. Ostrożnie licząc, ze sprzedaży sera uzyskamy ok. 250-300 zł, natomiast ze sprzedaży twarogu uzyskamy 200-250 zł.
Z pozostałej serwatki możemy wytworzyć jeszcze ser serwatkowy - ok. 5 kg, który po sprzedaży da nam kolejne 100 zł. Reasumując, nasze przetworzone modelowe 100 l mleka w wytworzonych produktach sprzedamy za ok. 400 zł brutto. Cena sprzedanego mleka stanie się dla nas bardziej atrakcyjna, ponieważ po odjęciu kosztów uzyskamy około 3 zł za litr.
Komentarze