Jak informuje raport internetowego stowarzyszenia branżowego „The Bullvine”, USA straciły ponad połowę swoich gospodarstw mlecznych w ciągu ostatnich dwóch dekad. W 2019 r. liczba przedsiębiorstw posiadających koncesję na sprzedaż mleka wyniosła 34 tys. – w 2003 r. było to nieco ponad 70 tys.

Według służby ekonomicznej USDA fala rezygnacji dotknęła wiele tradycyjnych stanów mleczarskich na północnym wschodzie i środkowym zachodzie. W 2019 roku z prowadzenia gospodarstw mlecznych zrezygnowało ponad 3200 rolników.

Ponieważ Amerykanie z roku na rok piją coraz mniej mleka krowiego, a produkcja jest wyższa niż popyt, powstała nierównowaga, ​​która zmusiła wiele gospodarstw mlecznych do rezygnacji z produkcji. Według Krajowego Związku Farmerów w latach 1992-2018 zlikwidowano ponad 94 tys. rodzinnych gospodarstw mlecznych.