Federalne wytyczne zatwierdzone w zeszłym tygodniu wskazują, że pracownicy zajmujący się przetwórstwem mięsa powinni być jednymi z pierwszych, którzy zostaną zaszczepieni na COVID-19 po pracownikach służby zdrowia i osobach przebywających w placówkach opieki długoterminowej.

Prezes i dyrektor generalna North American Meat Institute Julie Anna Potts popierająca wytyczne wezwała rządy stanowe do przestrzegania decyzji CDC podkreślając, że priorytetowy dostęp do szczepionek jest kluczowym krokiem dla długoterminowego bezpieczeństwa pracowników zajmujących się przetwórstwem mięsa, którzy w czasie pandemii zapewniają ciągłość produkcji i dzięki którym „lodówki Amerykanów są zapełnione”.

– Członkowie Meat Institute są gotowi wspierać szczepienia dla pracowników stanowiących niezbędną siłę roboczą, które przyniosą również szerokie korzyści zdrowotne w społecznościach wiejskich i zagrożonych. Liderzy w dziedzinie przetwórstwa mięsa mogą również pomóc w szczepieniach wszystkim Amerykanom, na przykład oferując najnowocześniejsze chłodnie do przechowywania tych cennych szczepionek – informowała Potts.

Od początku pandemii członkowie Meat Institute podjęli wiele działań zapobiegawczych mających na celu ochronę pracowników sektora mięsnego. Środki te pochłonęły 1,5 mld dolarów, jednak przyniosły wymierny efekt – według najnowszych danych wskaźniki zakażeń COVID-19 wśród pracowników sektora mięsnego są obecnie ponad 8 razy niższe niż w populacji ogólnej, jak podaje Meat Institute.

Podczas pierwszej fali pandemii w Stanach Zjednoczonych i Europie masowe zachorowania na COVID-19 wśród pracowników zakładów mięsnych powodowały wiele utrudnień, czasowe zamknięcia zakładów przetwórczych oraz ubojni zwierząt. Przyspieszone szczepienia mają zapobiec ponownemu wystąpieniu takich problemów.