Kanadyjska Inspekcja Żywności uspokaja konsumentów. Żadna partia wołowiny chorego zwierzęcia nie została przeznaczona do obrotu handlowego. Należy podkreślić, że jak dotąd wykryto tylko jeden przypadek choroby szalonych krów.
Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) jest to przenośna, śmiertelna, zwyrodnieniowa choroba mózgu bydła. Pierwsze objawy często widoczne są dopiero po 4-5 latach od zainfekowania organizmu. Przyczyną zakaźnych encefalopatii gąbczastych są priony - zmienione białka mające niewłaściwą strukturą przestrzenną. Objawy choroby to przede wszystkim zmiany w zachowaniu: lękliwość, nadpobudliwość, agresywność, nadmierna reakcja na bodźce słuchowe i dotykowe, drżenie mięśni, zgrzytanie zębami.
Uważa się, że choroba została zapoczątkowana stosowaniem w żywieniu bydła mączek z padliny owiec i kóz chorych na chorobę kłusową (trzęsawka). Dodatkowo skarmianie mączek mięsno-kostnych z chorego bydła sprzyja zainfekowaniu i rozprzestrzenianiu się choroby.
W Polsce ostatnie przypadki gąbczastej encefalopatii bydła stwierdzono w 2012 roku u dwóch sztuk zwierząt.