
W lato zwiększamy energię w dawce dla krów

Kierunek innowacja
Cykl regionalnych konferencji Farmera Sprawdź lokalizację i zarejestruj się!W odpowiednim zbilansowaniu dawki korzystne jest zastosowanie dodatku tłuszczu chronionego, który charakteryzuje się największą kalorycznością spośród wszystkich składników pokarmowych.
Z drugiej strony należy pamiętać, że duży udział wysoko skoncentrowanych pasz może przyczynić się do wystąpienia schorzeń np. kwasicy i szeregu innych chorób przemiany materii. – Aby zniwelować niekorzystne skutki zbyt dużego udziału pasz treściwych w dawkach zaleca się aby wprowadzać dodatki wspomagające trawienie, buforujące odczyn żwacza i substancji glukoneoplastycznych, wzmacniających wytwarzanie energii w organizmie zwierząt ze związków nie będących cukrowcami – tłumaczy dr Gołębiewski i wskazuje, że dodatki takie jak drożdże, kwaśny węglan sodu czy profilaktyczne podawanie glikolu propylenowego oraz niacyny może pozytywnie wpłynąć na procesy fermentacji w żwaczu.
Komentarze