PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W niekorzystnych warunkach warto wspomóc proces zakiszania kukurydzy

W niekorzystnych warunkach warto wspomóc proces zakiszania kukurydzy
Optymalny przebieg procesu fermentacji zapewnia dobrej jakości paszę przez cały okres skarmiania, fot. Ł.Ch.

Z pól zaczęły już znikać pierwsze plantacje kukurydzy kiszonkowej, jednak warunki do zbioru są trudne. Aby więc uzyskać dobrej jakości paszę, warto zadbać o prawidłowy przebieg fermentacji.



Zbiory kukurydzy kiszonkowej jeszcze nie ruszyły na dobre, ale pojedyncze plantacje są już koszone. Przyczyną są najczęściej braki w bazie paszowej, bądź postępujące zniszczenia wyrządzane przez dziką zwierzynę.

Kukurydza jest materiałem, który dość łatwo się zakisza, ale jednocześnie jest mało stabilny przy dostępie tlenu. O ile cały proces zbioru przebiega książkowo, wielu rolników rezygnuje ze stosowania dodatków kiszonkarskich. Jednak w praktyce ciężko uzyskać idealne warunki do zbioru.

Dodatki kiszonkarskie są więc szczególnie wskazane przy wystąpieniu niekorzystnych warunków, do których można zaliczyć m.in. zbyt wysoką lub zbyt niską zawartość suchej masy, występowanie opadów w trakcie koszenia, czy też długie przerwy podczas sporządzania kiszonki.

Duży wybór dodatków kiszonkarskich

Oferta rynkowa tego typu preparatów jest dość szeroka. Są to najczęściej preparaty mikrobiologiczne, zawierające żywe kultury bakterii głównie kwasu mlekowego, które w szybkim tempie obniżają wartość pH z 7 do 4 jednostek.

Istnieje również grupa inokulantów, które obok bakterii kwasu mlekowego w składzie mają również bakterie Lactobacillus brevis lub bakterie propionowe. Bakterie te wytwarzają kwasy octowy i propionowy, które w dużym stopniu ograniczają rozwój patogennych grzybów i pleśni, a co za tym idzie w paszy znajduje się mniejsze stężenie mikotoksyn. Jest to szczególnie ważne w przypadku kiszonek skarmianych podczas upałów.

Na rynku dostępne są preparaty chemiczne – kwasy, obniżające w szybkim czasie pH i wpływające tym samym na wyższą stabilność tlenową. W niektórych preparatach do zakiszania obok bakterii znajdują się również enzymy, przede wszystkim: amylaza, celulaza oraz hemicelulaza. Enzymy wspomagają trawienie celulozy, hemicelulozy oraz skrobi w żwaczu, a tym samym uwalniają więcej energii z paszy.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.107.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.