Podczas aukcji z 21 czerwca br. notowania produktów mleczarskich uległy obniżce, po wcześniejszym wzroście o 1,5 proc. Ogólny indeks cenowy tym razem spadł o 1,3 proc.

Spadek ogólnego indeksu cenowego spowodował spadki notowań większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku sera Cheddar (- 9,0 proc.). Natomiast wzrost wystąpił w przypadku masła (+ 2,4 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku.. Na ostatniej aukcji nie były oferowane laktoza oraz maślanka w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 20 760 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 500 ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 4,7 proc.,
  • Masło – wzrost o 2,4 proc.,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – spadek o 9,0 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 1,0 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 0,6 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT

Na szczęście dla polskich producentów mleka ceny surowca w skupie sukcesywnie wzrastają nie zważając na spadki notowań na oceanem. Cena skupu mleka w Polsce we wszystkich województwach przekroczyła w maju br. barierę 2 zł/l.