Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego podkreśla, że branża mięsna cały czas liczy na to, że nie dojdzie do tzw. twardego brexitu, a wysyłki mięsa do wielkiej Brytanii będą mogły być nadal, bez przeszkód kontynuowane. Jednocześnie w rozmowie z serwisem farmer.pl zaznacza, że: Sektor wołowiny nie jest przygotowany na tzw. twardy brexit. UECBV szacuje, że w najgorszym przypadku, ceny wołowiny w UE mogą spaść średnio o ok. 10 proc. W Polsce, ta obniżka byłaby na pewno większa.
Prezes powiedział co wiedział.
Teraz ceny w dół w skupach bo przecież twardy brexit. Może lepiej czasem nic nie mówić? Ciekawe skąd te szacunki ? Anglicy po brexicie przestaną jeść wołowinę? Czy może prezes uznał że pośrednicy zarabiają za mało i dał im nowy pretekst?
Komentarze