PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wielka Brytania: Producenci mleka tracą miliony

Wielka Brytania: Producenci mleka tracą miliony
Brytyjscy producenci mleka mają problemy z utrzymaniem wymaganej zawartości białka i tłuszczu w mleku surowym; Fot. Shuttestock

Producenci mleka w Wielkiej Brytanii mogą doświadczyć znaczącego zmniejszenia swoich dochodów, jeśli nie spełnią minimalnych wymagań nabywców mleka w zakresie tłuszczu i białka.



Jak ogłosiła Brytyjska Organizacja Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB), według jej analiz ponad 40 proc. mleka surowego dla sektora mleka płynnego i 55 proc. mleka do produkcji innych produktów mleczarskich nie spełniało w sezonie 2020/2021 wartości docelowychzawartości tłuszczu.

Doprowadziło to do utraty dochodu w wysokości 38 milionów funtów (1 funt = 5,4400 zł, NBP 2021-10-11). Rolnicy stracili kolejne 16,9 mln funtów w dostawach, które nie osiągnęły wymaganej zawartości białka. W przypadku surowców dla sektora mleka spożywczego zwykle wymagana zawartość tłuszczu podstawowego wynosi 4,0 proc., w przypadku mleka przetwórczego 4,2 proc. W przypadku białka limity dla mleka spożywczego wynoszą 3,3 proc. i 3,4 proc. dla produkcji innych produktów.

Według organizacji sprzedaży jednym z problemów jest to, że wyższe wartości białka niż 3,3 proc. zwykle nie są wynagradzane za dostawy dla sektora mleka płynnego, ale prowadzą do wyższych kosztów produkcji. Według AHDB za przetwarzanie mleka płaci się dopłaty powyżej 3,4 proc. poziomu białka, ale 64 proc. dostarczonego mleka nie wykazywało takiej ilości. W rezultacie utracono dochody.

Ogólnie rzecz biorąc można oczekiwać, że produkcja mleka surowego o wyższym udziale suchej masy spowoduje wzrost kosztów produkcji. Każdy producent powinien, zatem sprawdzić, czy koszt wzrostu zawartości tłuszczu lub białka przewyższyłby wzrost dochodu. AHDB oferuje w tym celu kalkulatory obliczeniowe.

Producenci mleka mogą również porozmawiać ze swoim weterynarzem lub konsultantem o zmianie składu paszy lub wykorzystaniu genetyki w celu uzyskania wzrostu składników mleka.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • pogdać z producentką 2021-10-14 08:16:00
    Mućką, żeby mniej tłuszczu dawała, bo rolnik ma same straty.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.232.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.