PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Włoski Urząd Antymonopolowy wszczyna dochodzenie w sprawie Nutri-Score

Włoski Urząd Antymonopolowy wszczyna dochodzenie w sprawie Nutri-Score
Włochy twierdzą, że 85 proc. ich tradycyjnych produktów krajowych, jak np. szynka parmeńska, parmezan, gorgonzola czy oliwa z oliwek, wypadłoby źle w ramach systemu Nutri-Score, fot. Pixabay

Urząd ds. Konkurencji i Rynku (Autorita' Garante della Concorrenza e del Mercato – AGCM, in. włoski Urząd Antymonopolowy) wszczął dochodzenie w sprawie systemu etykietowania żywności Nutri-Score, twierdząc, że taka etykieta wartości odżywczej jest myląca i będzie miała negatywny wpływ na sprzedaż, eksport i konsumpcję włoskich produktów, jak informuje Food Matters Live.



Włochy są jednym z najzagorzalszych przeciwników sytemu etykietowania żywności Nutri-Score. Nieustannie podkreślają, że podział produktów na zdrowe i niezdrowe jedynie na podstawie zawartości tłuszczu, cukru i soli jest nieprawidłowe i wprowadzające konsumentów w błąd.

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli są klasyfikowane jako niezdrowe, chociaż niektóre z nich mogą charakteryzować się wysoką wartością odżywczą, podczas gdy inne mogą nie mieć żadnej. Na przykład oliwa z oliwek w systemie Nutri-Score zostałaby oznaczona jako dość niezdrowa i otrzymałaby ocenę C, ponieważ jest tłuszczem. System nie uwzględniłby jej korzyści zdrowotnych.

Włochy twierdzą, że 85 proc. ich tradycyjnych produktów krajowych, takich jak wędliny, np. szynka parmeńska, sery, np. parmezan i gorgonzola oraz wspomniana oliwa z oliwek, wypadłoby źle w ramach systemu Nutri-Score, chociaż produkty te są naturalne i nie można ich zaklasyfikować jako niezdrowe tylko ze względu na zawartość tłuszczu, cukru i soli, jak podkreśla foodmatterslive.com.

Włoska Konfederacja Rolników (Coldiretti) podkreśliła, że Nutri-Score skupia się na bardzo niewielu składnikach, a mianowicie tłuszczu, cukrze i soli oraz kaloriach, nie biorąc pod uwagę innych składników, z których składa się produkt ani wielkość porcji. Konfederacja zwróciła również uwagę, że dieta śródziemnomorska, uważana za jeden z najzdrowszych reżimów żywieniowych, obejmuje oliwę z oliwek i sery, które w systemie Nutri-Score są uważane za produkty o niskiej wartości odżywczej.

Jak dodaje foodmatterslive.com, Julien Denormandie, francuski minister rolnictwa, w listopadzie ubiegłego roku wezwał do przeglądu systemu Nutri-Score, paradoksalnie stworzonego we Francji w 2017 r., po skargach francuskich producentów mleka, którzy widzieli, jak ich produkty, takie jak brie, camembert i roquefort, są oznakowane jako niezdrowe.

Włoski minister rolnictwa, Stefano Patuanelli, również jest przeciwny wprowadzeniu systemu Nutri-Score. Jak informuje foodmatterslive.com, Podczas listopadowej Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa Patuanelli stwierdził: „Mamy pewne plany dwustronne, w szczególności z francuskim ministrem Julienem Denormandie w związku z rotacyjną prezydencją w pierwszej połowie 2022 roku. Jednym z tematów, które poruszymy, będzie system Nutri-Score, ponieważ musimy wyjaśnić, że nasze stanowisko nie może być umniejszane. Nasz sprzeciw wobec nadawania kolorów żywności jest silny”. Zdaniem ministra bardzo dużym błędem jest wartościowanie produktu wedle zawartości określonych substancji w 100 gramach. „Myślenie o wartościowaniu jedzenia przy standardowej porcji 100 gramów jest absurdalne” – kontynuował minister – „nie spożywam 100 ml oliwy z taką samą częstotliwością, z jaką wypijam 100 ml Coca-Coli”.

Włoski minister Patuanelli dodał również, że konsumenci potrzebują lepszego systemu do dokonywania świadomych wyborów. „Nutri-Score nie daje konsumentom prawidłowych informacji i dlatego jest niewłaściwym narzędziem, podczas gdy Nutrinform Battery jest bardziej złożonym narzędziem i możemy je ulepszyć” – Patuanelli dodając, że konsumenta należy informować, nie zaś wpływać na jego decyzje. 

NutrInform Battery jest alternatywnym systemem znakowania żywności zaproponowanym przez włoski rząd. System etykietowania w kształcie baterii, podający procentowy udział kalorii, tłuszczów, cukru i soli na opakowaniach żywności, ma przestawiać informacje w sposób neutralny. Nie skupiać się na ocenie danego produktu, a wskazywać co wniesie on do naszej diety.

Ze względu na niewłaściwą ocenę oliwy z oliwek również Hiszpania zajęła stanowisko przeciwko systemowi Nutri-Score, jak informuje foodmatterslive.com dodając, że w grudniu Stefano Patuanelli oświadczył w parlamencie, że rząd hiszpański zakomunikował mu, że kraj zmienił swoje stanowisko i jest teraz zdecydowanie przeciwny francuskiemu systemowi Nutri-Score. Włochy uważają, że więcej krajów europejskich sprzeciwi się Nutri-Score na rzecz bardziej realistycznego systemu.

Spór o system znakowania żywności toczy się już od dłuższego czasu i w tym okresie Francja, Belgia, Hiszpania, Luksemburg, Niemcy i Holandia przyjęły francuski wskaźnik Nutri-Score.

UE podkreśla, że kraje nie mogą narzucać własnych systemów znakowania żywności innym krajom. Jednak włoski Urząd Antymonopolowy wszczął dochodzenie w sprawie stosowania oznaczenia Nutri-Score w kilku firmach włoskich (GS Spa, Carrefour Italia Spa, Pescanova Italia Srl i Valsoia SpA), francuskich (Diet Lab Sas i Regime Dukan Sas), angielskiej firmie Weetabix Ltd. oraz niemieckiej firmie produkującej słodycze. Uruchomiono również dochodzenie w sprawie francuskiej Yuki, aplikacji, która ocenia wartość odżywczą żywności na podstawie Nutri-Score i oferuje zdrowsze alternatywy, jak informuje foodmatterslive.com.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.204.73.51
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.