Tymczasem w wielu rejonach kraju bydła jest teraz dużo. Rolnicy, których ograniczają kwoty mleczne pozbywają się zwierząt.
Stąd kolejki w zakładach. W niektórych, aby sprzedać byka czy jałówkę, trzeba się zapisywać z 3 tygodniowym wyprzedzeniem.
Ale np. na Podkarpaciu chętni na bydło są. Sprzedać je można od ręki, ale mięso musi spełniać minimum wymogi klasy R.
byki | 4,15 – 4,80 |
jałówki | 3,50 - 4,00 |
krowy | 2,50 – 3,50 |
Bardzo dobre ceny utrzymają się tylko na krowy. Zakłady kupują je najchętniej. Zdarza się nawet, że stare krowy wyceniane są wyżej niż młode byki nie trzymające odpowiedniej wagi.
cielęta | 4,00 – 13,00 zł/kg |
krowy | 2200 - 2600 zł/szt. |
jałówki | 2125 – 2400 zł/szt. |
Na targowiskach najbardziej zróżnicowane są ceny cieląt. Na Mazowszu wyceniane od 4 zł za kg, w Świętokrzyskiem osiągają cenę nawet kilkunastu zł za kg.
Źródło: Agrobiznes
Komentarze