Tymczasem w wielu rejonach kraju bydła jest teraz dużo. Rolnicy, których ograniczają kwoty mleczne pozbywają się zwierząt.

Stąd kolejki w zakładach. W niektórych, aby sprzedać byka czy jałówkę, trzeba się zapisywać z 3 tygodniowym wyprzedzeniem.

Ale np. na Podkarpaciu chętni na bydło są. Sprzedać je można od ręki, ale mięso musi spełniać minimum wymogi klasy R. 


Bydło

zł/kg ceny skupu netto

Klasa I

byki 4,15 – 4,80
jałówki 3,50 - 4,00
krowy 2,50 – 3,50



Bardzo dobre ceny utrzymają się tylko na krowy. Zakłady kupują je najchętniej. Zdarza się nawet, że stare krowy wyceniane są wyżej niż młode byki nie trzymające odpowiedniej wagi. 


Bydło

ceny targowiskowe wg ODR-ów

cielęta 4,00 – 13,00 zł/kg
krowy 2200 - 2600 zł/szt.
jałówki 2125 – 2400 zł/szt.


Na targowiskach najbardziej zróżnicowane są ceny cieląt. Na Mazowszu wyceniane od 4 zł za kg, w Świętokrzyskiem osiągają cenę nawet kilkunastu zł za kg.

Źródło: Agrobiznes