PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ postępowania przedubojowego na jakość wołowiny

Wpływ postępowania przedubojowego na jakość wołowiny
Transport zwierząt w odpowiednich warunkach jest jednym z czynników odpowiedzialnych za jakość wołowiny, fot.Ł.Chmielewski

Na jakość mięsa wpływa m.in. rasa, wiek oraz płeć ubijanych zwierząt. Innymi ważnymi czynnikami jest również żywienie, szczególnie na koniec opasu jak również postępowanie przedubojowe.



Na szeroko pojętą jakość wołowiny składają się cechy odpowiadające za wartość odżywczą, bezpieczeństwo zdrowotne oraz co ważne w sprzedaży detalicznej - atrakcyjność dla konsumenta. Wpływ na te czynniki mają cechy osobnicze: rasa, wiek, płeć jak również warunki środowiskowe: żywienie oraz utrzymanie. Nie można zapominać o dużej roli postępowania przedubojowego, obejmujące załadunek, transport oraz przetrzymywanie zwierząt w magazynie żywca, na ostateczną jakość wołowiny.

Zarówno konstrukcja przepędów, ramp i samochodów jak i zachowanie obsługi powinny powodować jak najmniejszy stres u zwierząt. Śliskie powierzchnie, zbyt strome podejścia oraz hałas i bicie zwierząt powoduje, że zwierzęta stresują się i nadmiernie ruszają, co powoduje spalanie glikogenu w mięśniach. Ważne jest również aby nie mieszać zwierząt z różnych stad ponieważ powoduje to walki o hierarchię, widoczną szczególnie u buhajów.

Spadek pH po uboju

Fizjologiczna wartość pH w mięśniach wynosi ok. 7,2. Po uboju procesy metaboliczne trwają nadal, co z powodu braku tlenu powoduje powstawanie kwasu mlekowego. Procesy te trwają aż do wyczerpania zapasów glikogenu, powodując obniżenie pH mięsa do poziomu ok. 5,5. Jednak długotrwały stres występujący bezpośrednio przed ubojem (spalanie glikogenu) może mieć swoje następstwo w postaci zbyt małego obniżania pH mięsa po uboju. Skutkuje to wystąpieniem wady DFD (od angielskich słów: dark, firm, dry - co odpowiada polskim przymiotnikom ciemne, twarde, suche), znacznie obniżającej jakość mięsa.

Wada DFD powoduje, że wołowina ma krótszy okres trwałości, co zmniejsza jego wartość w przetwórstwie. Należy również pamiętać, że cechą mięsa, na którą największy nacisk kładą konsumenci jest jego barwa. Dlatego zwierzęta kierowane do uboju powinny być traktowane w sposób niepowodujący u nich nadmiernego stresu.

Rolnicy współpracujący z firmą Sokołów w ramach programu „Razem w przyszłość”, pozyskują do gospodarstwa partie zwierząt co najmniej 10 sztuk, co wpływa na ograniczenie stresu. Cały proces transportu zarówno cieląt, jak i sztuk rzeźnych przebiega sprawnie, nad czym czuwają specjaliści z firmy. Dzięki temu zachowane są wysokie parametry i jakość mięsa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.179.111
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.