PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ sprzętu udojowego na zdrowotność wymienia

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 13-09-2020 06:52

Tagi:

Stan zdrowotny gruczołu mlekowego zależy od wielu czynników. Jednym z ważniejszych, a często pomijanych jest odpowiednio dobrany i zadbany sprzęt udojowy.



W rozwoju technologii doju w ciągu ostatnich lat nastąpił niewyobrażalny postęp. Proste aparaty w dojarkach konwiowych zostały w wielu przypadkach zastąpione przez nowoczesne roboty czy hale udojowe. „Przestarzała technologia” wciąż jest jednak użytkowana w gospodarstwach, często niewolna od wad i podatna na częste usterki. Urządzenia udojowe są jedną z popularniejszych pozycji na ryku wtórnym, co oznacza, że jeden sprzęt użytkują kolejne już pokolenia. Wysłużone dość mocno urządzenia nie zawsze działają zgodnie z pierwotnym założeniem. Diagnostyka usterek w starszych urządzeniach bywa problematyczna, czego nie można powiedzieć o nowoczesnym sprzęcie udojowym, gdzie o wystąpieniu nieprawidłowości niezwłocznie poinformuje komputer. W związku z tym przy użytkowaniu starszych urządzeń istnieje konieczność wykonywania częstszych przeglądów i wymiany zużytych elementów.

Higiena na pierwszym miejscu

Przy pozyskiwaniu mleka jedną z ważniejszych kwestii decydujących o zdrowotności zwierząt, jakości surowca i ostatecznie ekonomice produkcji jest przestrzeganie wysokich standardów higieny. Urządzenia udojowe stanowią element, który ma bezpośredni kontakt z wymieniem co najmniej dwa razy dziennie przez 365 dni w roku, dlatego też tak ważne jest utrzymanie go w należytej czystości, zarówno między dojami, jak i w czasie doju. Jedną z przyczyn pojawiania się nowych przypadków mastitis w stadzie są zakażenia szeregowe. Przykładowo, jeśli jedna sztuka w stadzie ma gronkowca złocistego, wówczas może ona zakazić pozostałe krowy dojone po niej tym samym aparatem. W związku z tym krowy z podwyższoną liczbą komórek somatycznych należy doić na samym końcu, a aparat udojowy należałoby odkażać poprzez zanurzenie w roztworze ze środkiem dezynfekcyjnym pomiędzy poszczególnymi udojami.

Regularna wymiana elementów roboczych

Jednym z głównych elementów aparatu udojowego, podlegającym konieczności systematycznej wymiany, są gumy strzykowe, które powinno się zmieniać co 2500 dojów. Z wymianą na nowe nie warto czekać do momentu, aż stara guma ulegnie perforacji. Po dłuższym czasie użytkowania, choć na oko guma strzykowa wygląda na niezniszczoną, jej struktura ulega postępującej degradacji i pojawiają się niewidoczne gołym okiem mikropęknięcia – stanowią one doskonałe siedlisko dla drobnoustrojów chorobotwórczych, które podczas rutynowego mycia dojarki są trudne do usunięcia. Należy pamiętać również o regularnej wymianie przewodów mlecznych, jak i powietrznych, które wpływają na utrzymanie prawidłowych wartości podciśnienia roboczego. Regularnie należy sprawdzać też stan wszelkich połączeń i uszczelek, gdzie mogą gromadzić się zanieczyszczenia bądź może dochodzić do rozszczelnienia systemu.

Niedostateczna przepustowość

Nie bez przyczyny opracowywane są nowe technologie doju, nie tylko po to, by w gospodarstwie świeciły nowością, ale przede wszystkim, aby zwiększyć ich wydajność i funkcjonalność. Urządzenia udojowe z poprzedniego wieku, które nadal są w użytku, były dostosowane do utrzymywanych wówczas zwierząt. Przez lata postęp hodowlany wyraźnie zwiększył potencjał produkcyjny krów, co powinno iść w parze z postępem technologicznym. Okazuje się, że przy obecnych wydajnościach, przekraczających nierzadko 50 kg mleka/dobę, urządzenia udojowe starego typu wykazują się zbyt małą przepustowością i nie nadążają odbierać dużych ilości mleka. Objawia się to m.in. mokrymi strzykami po zdjęciu aparatu udojowego, które podczas doju kąpią się wręcz w mleku. Niekiedy wystarczającą zmianą okazuje się wymiana kolektora na model o większej pojemności, dzięki czemu mleko nie cofa się do kubków udojowych. W stadach o wysokiej produkcyjności pojemność kolektorów nie powinna być niższa niż 300 ml. Rozwiązanie tego problemu może w pewnym stopniu ograniczyć częstotliwość występowania zakażeń krzyżowych ćwiartek. Jeśli bowiem chora jest tylko jedna ćwiartka, a zmieszane mleko obmywa wszystkie strzyki, wówczas istnieje możliwość przeniesienia mastitis na pozostałe ćwiartki.

Nieodpowiednie parametry

Niezgodne z zaleceniami dla danego typu urządzeń udojowych podciśnienie robocze może odpowiadać za mechaniczne uszkodzenia strzyków. Utrzymujące się zbyt wysokie podciśnienie, szczególnie przy występowaniu zjawiska pustodoju, sprawia, że na zwieracz strzyku i kanał strzykowy oddziałują zbyt duże siły, przez co dochodzi do wynicowania kanału strzykowego. Zwieracz strzyku nie zamyka się wówczas całkowicie i powstaje otwarta droga dla patogenów chorobotwórczych. W efekcie pojawiają się częstsze problemy z mastitis, a na strzykach rozwija się hiperkeratoza. Pustodój występuje na początku doju, jeśli wymię nie jest odpowiednio przygotowane i krowa dojona jest „na sucho”, bądź na końcu doju, kiedy zakończona już została sekrecja mleka, a aparat udojowy nadal zawieszony jest na wymieniu. Problem ten najczęściej występuje w przypadku ręcznego ściągania aparatów, ale jest również możliwy w systemie automatycznego zdejmowania aparatów, gdy zbyt nisko ustawiony jest próg ściągania, który dla doju dwukrotnego powinien wynosić minimum 400 ml/min, a dla doju trzykrotnego – minimum 600 ml/min.
Kolejnym elementem odpowiadającym za jakość przeprowadzonego doju są pulsatory.
Pulsator decyduje o zmianach podciśnienia, w efekcie steruje fazami ssania i masażu podczas doju. Oprócz częstotliwości pulsacji, która powinna wynosić ok. 60 pulsów na minutę, ważnym parametrem jest tzw. balans, czyli różnica ustawień między dwiema komorami pulsatora (do 5 proc.). Pulsator dzieli wymię na dwie części, najczęściej przód i tył. Nieodpowiedni balans wpływa negatywnie na wymię w końcowej fazie doju, kiedy w jednej połowie dój został zakończony, a w drugiej dochodzi do pustodoju.

Dój ćwiartkowy

Ćwiartki w wymieniu są traktowane jako cztery osobne gruczoły, które różnią się wielkością i szybkością oddawania mleka. W tradycyjnym systemie doju po zakończonej sekrecji mleka w danej ćwiartce, w oczekiwaniu na opróżnienie pozostałych, wciąż oddziałuje na nią podciśnienie, powodując pustodój prowadzący do hiperkeratozy. Doskonałym rozwiązaniem pozwalającym ograniczyć zjawisko pustodoju jest stosowany w robotach i nowoczesnych halach udojowych system doju ćwiartkowego. System ten przypomina naturalny proces pobierania mleka z wymienia przez cielę, które po opróżnieniu jednej ćwiartki przenosi się na kolejną.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Rolnik 2020-09-19 06:12:12
    Ci zachłanni chciwości wielce rolnicy co mają 200 krów wykorzystają wszystkie dofinansowania z unii i kupią nowoczesne urządzenia dojarskie a ja mam 30 szt krów nie stać mi na tą cholernie drogą aparaturę dojarska a dofinansowanie jestem ostatni w kolejce i nie wiem czy mogę dostać dofinansowanie to mi kurwarzygać się chcę na tych wielkich bogatych farmerów !!!
  • Mateusz 2020-09-18 23:21:23
    Bo z gumami strzykowymi jest jak z szczoteczka do zębów nie muszą być niewiadomo jakie najważniejsze by je okresowo wymieniać.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.3.228.47
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.