Na pytanie, co liczy się w relacjach handlowych na linii producent – zakład przetwórczy, Grzegorz Prabucki dyrektor ds. skupu bydła w firmie Skłodowcy Sp. z o.o., odpowiada, że najważniejsza jest relacja na zasadach partnerstwa, tak aby dostawcy wiedzieli, że mogą liczyć na pomoc w każdej sytuacji.
Współpraca producentów i przetwórców wołowiny. Stabilizacja cen
Jak podkreślał Grzegorz Prabucki, Skłodowcy są w stanie zagwarantować stabilność cenową, oferując najwyższe stawki na rynku. Wynika to m.in. z ukierunkowania przetwórstwa wołowiny w dużej mierze na produkcję burgerów, których cena jest w mniejszym stopniu podatna na wahania rynkowe, w porównaniu do cen ćwierci, czy poszczególnych elementów tuszy.

Czytaj więcej
Polskie burgery trafiły na półki sieci AuchanDobra relacja partnerska przynosi obopólne korzyści. Z jednej strony zapewnia hodowcom pewność odbioru zwierząt i terminowych płatności. Z drugiej zaś strony pozwala na stały dostęp zakładu do surowca, co jest szczególnie istotne w okresach zawirowań rynkowych, np. w okresie okołoświątecznym.
Czytaj też:
KOWR rozsyła do skupów informacje dotyczące możliwości sprzedaży pszenicy do Maroka
Mojzesowicz: Czy nasz podatnik ma dopłacać do ukraińskiego zboża?
Jaka jest średnia cena sprzedaży gruntów Skarbu Państwa? A ile trzeba dać za dzierżawę?
Priorytetem dobrostan zwierząt
Idea firmy nie przewiduje tworzenia jednej dużej jednostki ubojowej, ale zakłada posiadanie kilku mniejszych ubojni. Taka strategia pozwala na szybszy odbiór bydła od dostawcy, a jednocześnie wyklucza konieczność przewożenia zwierząt na duże odległości.
Im krótszy jest czas transportu, tym stres związany z przewozem jest mniejszy, co jednocześnie wpływa pozytywnie na jakość pozyskiwanego od tych zwierząt mięsa.
Co warte podkreślenia, ukierunkowanie skupu głównie na krowy mleczne, które nie są hodowane wyłącznie na mięso, ale przez większość życia produkowały mleko, sprawia, że ślad węglowy pozyskanej w ten sposób wołowiny jest o wiele mniejszy w porównaniu z bydłem opasowym.
Więcej informacji o współpracy między producentem, a przetwórcą wołowiny w poniższym materiale video.

Komentarze