Aukcja z 4. lutego na giełdzie Global Dairy Trade była trzecią z kolei w tym roku i jednocześnie pierwszą z negatywnym wynikiem. Tym razem ogólny indeks cenowy spadł o 4,7 proc.

Ujemny rezultat ostatniej sesji spowodował mieszane notowania produktów mleczarskich. Dokładnie połowa oferowanych kategorii produktów zaliczyła spadki, z których największy dotyczył pełnego mleka w proszku (-6,2 proc.) i maślanki w proszku (-5,2 proc.). W drugiej połowie odnotowano wzrosty, z których największy wystąpił w przypadku sera Cheddar (+6,0 proc) oraz kazeiny podpuszczkowej (+6,0 proc.). Tego dnia sprzedano ogółem 29 006 t produktów mleczarskich.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 4,5 proc.,
• Masło – wzrost o 0,2 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 5,2 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 6,0 proc.,
• Laktoza – wzrost o 2,5 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 6,0 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 4,2 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 6,2 proc.

Mimo wahań notowań produktów mlecznych za oceanem, w kraju obserwujemy obecnie względną stabilizację z niewielką, aczkolwiek stałą tendencją wzrostową cen mleka w skupie.